Читај ми!

Grozomorni spektakl – pred decom secirali lavića

Danski zoo-vrt priredio je svojevrsni „čas anatomije“ tokom kojeg je pred desetinama dece secirano telo lava, čime je izazvao gnevnu reakciju aktivista za zaštitu prava životinja koji su događaj opisali kao „grozomorni spektakl“.

Devet meseci stari lav bio je jedan od tri mladunca koje je zoo-vrt u Odenseu, u centralnoj Danskoj, uspavao prošlog februara nakon što nije uspeo da ih udomi. Od tada je njegovo telo čuvano u zamrzivaču, prenosi Tanjug.

Između 300 i 400 dece i starijih posetilaca vrta okupilo se kako bi prisustvovalo najavljenoj disekciji lava koju je obavio jedan od radnika vrta, Rasmus Kolind.

Posmatrajući seciranje, koje je započelo odsecanjem jezika životinje, deca su zapušavala noseve i s grimasama gađenja pratila kako Kolind dere kožu lavu s čijeg se leša širio neprijatan miris.

„Mrtve životinje smrde kao mrtve životinje. Tu nema mnogo šta da se kaže“, rekao je Kolind okupljenoj masi u kojoj su bila i deca mlađa od četiri godine.

„Ne želim da gledam to“, uzviknuo je jedan dečačić, dok je jedna devojčica, koju je intervjuisao novinar danske televizije, opisala događaj kao „zabavan, ali pomalo odvratan“.

Predstavnica zoo-vrta, Lote Tranberg, objasnila je zašto su morali da uspavaju lavića.

„Da smo mu dozvolili da ostane verovatno bi se pario, imao mladunce, sa svojim sestrama i majkom. To bi bilo ono što nazivamo srodničko parenje“, navela je Tranbergova.

Javna seciranja su redovna pojava u danskim zoološkim vrtovima, gde se smatraju zanimljivim načinom edukacije dece o prirodi.

Ipak, ovakvi događaji imaju i svoje protivnike.

Predstavnica Međunarodnog humanog udruženja za Evropu, Vendi Higins, optužila je zoo-vrt u Odenseu da „od tragičnih događaja pravi grozomorne spektakle“.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво