Читај ми!

Pronađen „Sveti duh“ Henrija Petog?

Drveni brod za koji se veruje da je jedan od velikih brodova engleskog kralja Henrija Petog pronađen je na obali reke na jugu Engleske, prenose britanski mediji.

Stručnjaci iz grupe „Historik ingland“ veruju da je olupina pronađena u mulju reke Hambl u blizini Sautemptona „Holigoust“ (Sveti duh), brod koji je igrao ključnu ulogu u dve pomorske bitke zahvaljujući kojima je početkom 15. veka osvojio teritorije u Francuskoj.

„Istražiti brod iz ovog perioda je veoma uzbudljivo“, rekao je Dankan Vilson izvršni direktor iz „Historik ingland“.

„On bi mogao da nam pruži narednih meseci i godina fascinantna otkrića“, navodi se u izveštaju o pronalasku broda koji se pojavio pre dve nedelje pre obeležavanja 600 godina bitke kod Azinkura.

Henri Peti je 25. oktobra 1415. godine sa svojom vojskom izvojevao veliku pobedu u Stogodišnjem ratu u blizini današnjeg Azinkura na severu Francuske, a tu pobedu je učinio besmrtnom Vilijam Šekspir u drami „Henri Peti“.

Brod, koji je otkriven u blizini kraljevog broda - „Božja milost“ koji je pronađen 1930-ih, spazio je istoričar Ijan Fril proučavanjem fotografija iz vazduha obale reke.

„Postoji realna mogućnost da su ostaci ovog broda i dalje u reci“, rekao je radiju Bi-Bi-Si 4.

„Historik ingland“ će sprovesti istraživanje sonarom i prikupiće uzorke drvene građe kako bi utvrdili da li je zaista reč o „Svetom duhu“, dodao je on.

„Sveti duh“ je završen 17. novembra 1415. godine, prekasno da bi isplovio sa Henrijem Petim za Francusku, ali je, ipak, učestvovao u mornaričkoj bitci kod Harflera 1416. godine. Teška oštećenja koja je pretrpeo popravljena su do kraja godine, a 1417. se pridružio floti.

Brod je sagrađen od trupa zaplenjenog španskog broda „Santa Klare“ i preimenovan kako bi odrazio Henrijevu posvećenost Svetom Trojstvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво