Читај ми!

Uhapšena „kraljica slonovače“, odgovorna za smrt pola miliona slonova

Vlasti u Africi uhapsile su Jang Feng Glan - „kraljicu slonovače“ i jednu od ključnih osoba u ilegalnoj trgovini kljovama zbog koje je poslednjih decenija ubijeno više od pola miliona slonova.

Kineskinja je uhapšena u Tanzaniji nakon što je specijalna nacionalna jedinica godinu dana pratila njeno kretanje između Pekinga, Ugande i Tanzanije.

„Ona je najzloglasniji trgovac slonovače koji je dosad uhapšen", saopštila je organizacija za zaštitu slonova "Elephant Action".

Vlasti se nadaju da će ona progovoriti i specijalne istražitelje odvesti ne samo do njenih kineskih kontakata, već i korumpiranih lokalnih zvaničnika koji su verovatno znali što se događa i pomagali.

Jang je trgovala sa slonovačom poslednjih 10 godina i, kako je saopšteno, sigurno je imala pomoć lokalnih zvaničnika jer bez njih ne bi bilo moguće toliko dugo da krijumčari velike količine slonovače.

Kineskinja se sumnjiči za finansiranje i snabdevanje lovokradica oružjem i vozilima, kao i za podmićivanje lokalnih zvaničnika.

Lokalne vlasti navode da je ona ključna osoba koja povezuje afričke krivolovce s kupcima u Kini, gde slonovača i rogovi nosoroga dostižu izuzetno visoke cene.

Šezdesetšestogodišnja Kineskinja optužena je da je od 2000. do 2014. godine prokrijumčarila slonovače u vrednosti od najmanje tri miliona dolara. Veruje se da je poslovima ilegalnoj trgovini od 1980. godine.

Tanzanija je postala jedno od središta krivolova slonova u Africi, a u poslednjih pet godina ubijeno je 85.000 slonova. Populacija tih životinja je s 350.000 primeraka pre 50 godina, pala na nešto više od 100.000.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи