Читај ми!

Naučnici na Antarktiku često pijani

Rad na Antarktiku može biti jedan od najuzbudljivijih poslova ili jedan od najdepresivnijih. Zbog udaljenosti i teškoće ulaska na kontinent i odlaska van, većina ljudi tamo provodi više meseci. Lepota i izolacija mogu inspirisati ali i slomiti čoveka. Zato su navodno mnogi naučnici, tehničari, kuvari i vozači počeli da komzumiraju alkohol.

Zvaničnici na Antarktiku rekli su revizorima da je konzumacija pića dovela do „neprimerenog ponašanja koje dovodi do tuča, nedoličnog ponašanja i zaposlenih koji dolaze da rade pod uticajem alkohola“, prenosi Wired.

Ali pravi problem izgleda jeste stalni kulturni sukob između naučnika na Antarktiku i radnika-ugovoraca.

Fondacija National Science uvešće testiranje na alkohol kako bi primorala zaposlene da prestanu da piju.

„Postoji velika kulturna podeljenost na Antarktiku“, rekao Filip Broton, koji je radio kao tehničar na Južnom polu 2003. godine.

Problem predstavlja i sukob kultura radnika koji su na ugovoru i naučnika, što kulminira nakon opijanja.

Naučnici i radnici jedu, piju i druže se odvojeno. Kada je Broton radio kao tehničar, služio je piće obema grupama jer je radio i kao barmen.

Tokom obilaska Južnog pola, revizori su istraživaču pronašli pivo koje je sam proizvodio u jednoj od naučnih laboratorija, što je zabranjeno. Istraživač je poslat kući, ali nije ostao bez posla. 

Fondacija National Science objavila je kako želi da smanji probleme koji su povezani s alkoholom, za koje tvrde da nisu u velikoj meri zastupljeni, pa su istakli kako situacija nije toliko zabrinjavajuća kao što se navodi u izveštajima.

Problem Antarktika je što na njemu nema sudova niti jako prisustvo zakona, čega su svi prisutni svesni. Takođe, SAD tamo imaju svoju bazu, ali Antarktik nije deo njihove teritorije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара