Читај ми!

Zbogom, plastiko – mlinski crvi rešenje

Mlinski crvi, odnosno bakterije koje žive u njima, mogu bezbedno da razgrađuju razne vrste plastike, pokazalo je istraživanje inženjera sa Univerziteta „Stanford“, u saradnji sa kineskim kolegama.

Plastika je veliki problem modernog čovečanstva. Koliko je korisna i ne možemo bez nje, toliki je i problem jer joj je period razlaganja izuzetno dugačak, a ne može da se uništi bez velikih posledica po okolinu.

Primera radi, samo u SAD se godišnje u đubre baci 2,5 milijardi plastičnih čaša. Iako je količina ogromna, to je samo delić ukupna 33 miliona tona plastike koja godišnje samo u SAD završi u smeću.

Samo oko 10 odsto se reciklira, a ostatak predstavlja veliku opasnost za živi svet, od zagađivanja vode do trovanja životinja.

Tu na scenu stupa mlinski crv! Najnovije istraživanje pokazalo je da mogu da prežive na dijeti od stiropora i drugim oblicima polistirena. Vejmin Vu, viši istraživački stručnjak sa odeljenja za javni inženjering i zaštitu životne sredine Univerziteta „Stanford“, zajedno sa svojim kolegama otkrio je da mikororganizmi u telu crva razlažu plastiku.

„Naše otkriće je otvorilo vrata u rešavanju globalnog problema zagađivanja plastikom“, rekao je Vu.

Istraživanje, objavljeno u Environmental Science and Technology, detaljno objašnjava proces i predstavlja dokaze bakteriološke degradacije plastike unutar probavnog procesa crva.

Dalji napori naučnika fokusiraće se na otkrivanje načina na koji bakterije unutar crva uspevaju da razgrade plastiku, što bi, ukoliko bude utvrđeno, moglo da dovede do potpunog rešavanja problema zagađivanja plastikom.

„Uvek postoji mogućnost veoma važnog otkrića na najbizarnijim mestima gde ih niko ne očekuje. Ponekad, nauka iznenadi vas. Ovo je za sve nas šok“, istakao je Krejg Kridl, profesor koji je nadgledao istraživanje Vejmin Vua i njegovih kolega.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво