Читај ми!

Bez panike, ali čuvajmo se megacunamija

Naučnici upozoravaju na opasnost od naglog urušavanja vulkana nakon čega može da se formira cunami ogromnih razmera. Ipak, nema mesta panici, jer su takve katastrofe veoma retke.

Без панике, али чувајмо се мегацунамија Без панике, али чувајмо се мегацунамија

Istraživanja na Zelenortskim ostrvima pokazala su da je na tom području pre 73.000 godina nastao cunami koji je bio veći od bilo čega što je čovek ikada video.

Gigantski talas plime visok čak 244 metra formirao se nakon iznenadnog urušavanja dela velikog vulkana i doslovno je potopio jedno ostrvo udaljeno pedesetak kilometara, piše Gardijan.

Svoja otkrića naučnici su objavili u uglednom časopisu Science Advances, a u studiji upozoravaju na veliku opasnost od iznenadnih urušavanja vulkana.

„Urušavanje može biti ekstremno brzo i katastrofalno, a samim tim i izazvati divovske cunamije. Ipak, ovakve katastrofe nisu česta pojava, ali bi svakako trebalo voditi računa o tome zbog potencijalnih opasnosti“, upozorio je vođa istraživanja Rikardo Ramaljo s američkog Univerziteta „Kolumbija“.

Urušavanje o kojem stručnjaci pišu dogodilo se navodno na delu vulkana Foga, jednog od najvećih ostrvskih vulkana na svetu. Danas je visok 2.829 metara, a u proseku proradi svakih 20 godina. Poslednja erupcija zabeležena je prošle godine.

Veruje se da je megacunami snažno zapljusnuo ostrvo Santjago, na kojem danas živi oko 250.000 ljudi.

Ramaljov stručni tim je tokom jedne od ekspedicija na tom ostrvu, pre nekoliko godina, uočio neobične stene udaljene više od 600 metara od obale na nadmorskoj visini od gotovo 200 metara. Neke su stene velike poput kombija, a izgledom su potpuno drugačije od vulkanskog tla iz kojeg se izdižu, ali liče na stene kakvih ima na obali Santjaga.

Daljom analizom, naučnici su došli do zaključka da je goleme stene, neke teške i 750 tona, do te nadmorske visine i do te udaljenosti od obale mogao doneti samo megacunami.

Visinu talasa izračunali su na osnovu procenjene energije kojom su najveći komadi stena mogli biti sa obale odbačeni u brda.

Inače, urušavanja vulkana nisu novina za naučnike, pa ni one koji se zanimaju za vulkane. Zabeležena su na Aljasci, u Japanu i na drugim lokacijama, a samo u nekim slučajevima formirao bi se i smrtonosni cunami.

Naučnici su do sada smatrali da se kolaps događa postupno. Nova studija sugeriše da urušavanje može biti iznenadno i izuzetno brzo, zbog čega i može nastati megacunami.

Prema oceni stručnjaka, u slučaju Foge enormnom brzinom u moru je završilo čak 160 kubnih kilometara zemlje i kamenja, pa je tako nastao talas visok pomenuta 244 metra.

Rikardo Ramaljo napominje da njegovu studiju nikako ne treba shvatiti kao crvenu uzbunu.

„Niko ne kaže da je svako urušavanje katastrofalno, samo tvrdimo da to možda i nije tako retko kao što se dosad mislilo“, zaključio je Ramaljo.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи