Читај ми!

Narodna banka Poljske: Zlatni voz je novinarska izmišljotina!

Guverner Narodne banke Poljske Marek Belka silno se začudio kada su ga novinari pitali da li je centralna banka raspravljala o navodnom otkriću legendarnog „zlatnog“ nacističkog voza.

Marek Belka je navode o nacističkom vozu prokomentarisao rečima da „nikome na pamet nije palo da posveti tome ni sekundu vremena“.

„Pa to je samo nekakva novinarska izmišljotina“, rekao je Belka.

Adam Glapinjski iz Saveta monetarne politike je dodao da se na sastancima obično „raspravlja o pikantnijim tračevima nego što su vozovi“.

Zlatnu groznicu koja je poprimila neslućene razmere od 13. avgusta - kada je objavljeno da su jedan Poljak i jedan Nemac, navodno, pronašli oklopni voz iz vremena Drugog svetskog rata kojim su nacisti evakuisali poharano blago i umetničke predmete, bežeći pred Crvenom armijom - pokušala je da smiri i ministarka kulture Malgožata Omalinovska.

„'Zlatni voz' je u ovom momentu više vera, nada, poverenje u nekakve legende. Neki veruju, neki ne veruju. Saznanja nemamo nikakva. Od ponedeljka činovnike i Ministarstvo saleću mediji sa molbama za intervjue ili gostovanja u studiju. Zatražila sam od svih da sve te zahteve i pitanja preusmere na jedino nadležno mesto - kancelariju vojvode Donje Šlezije“, rekla je novinarima u Varšavi Omilanovska.

Ministarka nije želela da komentariše da li je njen zamenik Pjotr Žuhovski istrčao pred rudu kada je krajem prošle sedmice naveo da je, sa verovatnoćom većom od 99 odsto, u podzemnim tunelima kraj Valbžiha zaista pronađen oklopni voz dug preko 100 metara.

Ipak, ni Žuhovski ne veruje da bi u njemu moglo da bude zlato, već pre dokumenti iz arhiva ili opasne vojne hemikalije.

„Poštujmo to što živimo u demokratskoj zemlji slobodnih ljudi“, rekla je Omalinovska.

Ministar odbrane Tomaš Šemonjak odobrio je da nekoliko desetina vojnih eksperata istraže teren između 61. i 65. kilometra pruge iz Valbžiha za Vroclav, ali neće koristiti georadare ni specijalnu opremu.

Operacija će trajati samo jedan dan, i tu se učešće vojske završava.

Čije je blago, ne zna se. Poljski istoričari sumnjaju da u vozu, čak da stvarno bude pronađen, može da bude 300 tona zlata koje su, prema legendi, nacisti pred kraj rata evakusali iz banke u Vroclavu.

Prema njihovim saznanjima, zlatne poluge nikada nisu ni bile u Šleziji na jugozapadu današnje Poljske, već u centralnoj banci u Berlinu odakle je zlato odvezeno u rudnik Merkers gde su ga našli američki vojnici.

Kako kažu istoričari, legenda o vozu živi tako uporno zato što još nije u potpunosti istražen tajanstveni podzemni kompleks bunkera i tunela Div u planinama kraj Valbžiha koji su u nejasne svrhe Nemci po naređenju Adolfa Hitlera lično gradili od novembra 1943. do aprila 1945. godine.

Ukoliko bi ovog puta legenda postala stvarnost, prema procenama vojnih stručnjaka, voz ne bi mogao da se izvuče iz podzemlja pre proleća.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво