Читај ми!

Noć istraživača – DNK vremenska kapsula, fontana u flaši i lov na blago

Posetioci Noći istraživača u Beogradu 25. septembra će imati priliku da nauče da naprave model sopstvene DNK vremenske kapsule, upoznaju se sa tajnama Sunčevog sistema, saznaju kako se uz pomoć insekata rešavaju zločini i da li smo već uspostavili kontakt sa vanzemaljcima.

Kako su najavili organizatori, i ove godine će biti organizovan „Lov na blago". Ovaj lov na vredne nagrade provešće mališane kroz glavnu beogradsku ulicu i brojne naučne zadatke, učeći ih kako da naprave farmu budućnosti ili pak kako da progovore klingonski.

Šesta Noć istraživača biće održana od 16 do 23 časa širom Srbije, a najbogatiji program uz mnogo nauke i više nego dovoljno zabave sprema se u prestonici.

Manifestacija će u Beogradu biti održana na nekoliko lokacija duž cele Knez Mihailove ulice, u dvorištu Rektorata Univerziteta u Beogradu, Akademskom parku, Pedagoškom muzeju, ispod kolonada Hemijskog fakulteta i u tržnom centru Delta siti.

Posetioci će se već u Galeriji Progres i Akademskom parku zaljubiti u nauku. Tu će moći da nauče kako da naprave pravu fontanu unutar flaše, da otkriju kako da do jakih mišića doću uz pomoć naučnih otkrića, a zadiviće ih i retko viđen vatreni tornado.

Na Naučno-istraživačkoj bini u Čika Ljubinoj biće održana predstava o jednoj od najvećih naučnica svih vremena - Mariji Kiri, uz predavanje o muzici koja leči, ali i komad o cveću i drveću koji su se našli u ulozi spasilaca planete Zemlje.

Svoja vrata te večeri otvoriće i jedinstvena Učionica budućnosti, u kojoj će tableti, interaktivne table, matematičke formule koje lebde u vazduhu i hemijski eksperimenti sa eksplodirajuće zanimljivim rezultatima pokazati koliko škola može biti zabavna.

U Medija lab, naučnici će razotkriti uticaj medija na život i nauku, i posetiocima ponuditi put oko sveta u 60 minuta ili jedan-na-jedan razgovore sa našim naučnicima širom sveta.

Beograđani će moći da otkriju kako izgleda sasvim (ne)obična futuristička Dnevna soba ili upoznaju simpatičnog robota po imenu File, prvog u našoj istoriji koji je sleteo na kometu, koji će dočekivati posetioce u laboratoriji iz budućnosti.

Najradoznaliji će moći da upoznaju naučnike u privatnom životu, kuvaju sa njima ili zavire u njihove najlepše uspomene iz prošlosti sačuvane na fotografijama.

U zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu svoja vrata otvara veliki Reciklazzni kvart, posebno odeljenje Noći istraživača, gde će posetioci moći da nauče kako uz pomoć nauke da spasu zdravlje naše planete i zaštite svet oko sebe.

Tržni centar Delta siti prvi put učestvuje u Noći istraživača. Kroz radionice prilagođene najmlađim uzrastima, deca će tamo naučiti kako da se zaljube u fiziku i matematiku, otisnuće se na put u središte zuba i uz pomoć malu pomoć nauke savladati sve haripoterovske čarolije.

U Noći istraživača na relaciji Studentski trg - Slavija - Studentski trg saobraćaće Naučni autobus koji će besplatno prevoziti sve putnike. Društvo će im tom prilikom praviti mladi istraživači od kojih će moći da saznaju sve o životu naučnika u Srbiji, kao i brojne detalje o životu jedne od najpoznatijih svetskih naučnica - Marije Kiri.

U okviru Evropskog ćošeta posetioci će moći da se upoznaju sa evropskim projektima koji se realizuju u Srbiji i rešavanjem ankete osvoje svetlucave nagrade. Posetioci će dobiti i priliku da se upoznaju sa dobitnicima prvog ERC projekta u Srbiji BIRTH, nosiocima REGPOT projekta "SERBORDISinn", a potom i sa prvim dobitnicima Marija Kiri stipendije u Srbiji.

Koordinatori manifestacije u Srbiji su Festival nauke, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu (UB) i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Noć istraživača finansirana je iz programa „Horizon 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru pod-programa Marija Sklodovska Kiri.

Evropa 25. septembra obeležava 10. jubilarnu Noć istraživača.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара