Читај ми!

Ruski Šigir Idol je mnogo, mnogo stariji od piramida!

Jednom od najvećih ruskih bogatstava, Velikom Šigir Idolu, utvrđena je prava starost od strane nemačkih naučnika. I rezultati su senzacionalni!

Više nego duplo stariji od egipatskih piramida, drveni spomenik - nađen na Uralu 1890. godine - je 1.500 godina stariji nego što se ranije mislilo, prenosi Siberian Times.

„Možemo reći da su rezultati senzacionalni“, rekao je neimenovani izvor iz Regionalnog muzeja Sverdlovsk, gde se skulptura nalazi.

„Prvi pokušaj da se precizira starost Idola je bio 107 godina nakon njegovog otkrića, 1997. godine. Prve radiokarbonske analize su pokazale da je Idol star 9.500 kalendarskih godina, što je dovelo do sukoba u naučnom društvu. Da bismo isključili sumnje, doneta je odluka da se koristi najsavremenija tehnologija ne bi li se Idolu ponovo utvrdila starost“, objasnio je isti izvor.

„Istraživanja su sprovedena u Manhajmu, u Nemačkoj, u jednoj od najnaprednijih svetskih laboratorija u kojima se koristi tehnologija karbonskog datiranja, nazvana Ubrzana masena spektometrija, na sedam minijaturnih drvenih uzoraka. Rezultati su bili zapanjujući - uzorci iz unutrašnjih delova Idola pokazali su svoju starost od 11.000 kalendarskih godina. Takođe smo saznali da je skulptura napravljena od ariša koji je bio star najmanje 157 godina.“

Jasne posekotine na deblu ne ostavljaju nikakve sumnje da je Idol bio napravljen od sveže sečenog drveta, od kamenih alatki.

Više detalja će biti otkriveno na konferenciji za novinare u četvrtak, ali je izvor dodao da je istraživanje pokazalo da je Veliki Šigir Idol najstarija drvena skulptura na svetu, izvanredno otkriće, i ključ za razumevanje evroazijske umetnosti.

Idol je oko istih godina kao i antropomorfne kamene stele pronađene u drevnom mestu Gobekli Tepe na prostorima današnje Turske.

„To potvrđuje da su lovci i ribolovci iz Urala stvarali umetnička dela, isto razvijena i monumentalna kao drevni poljoprivrednici na Bliskom istoku“, rekao je muzej.

Idol - više od 6.000 godina stariji od britanskog Stounhendža - je očuvan „kao da je u vremenskoj kapsuli“.

Stručnjaci pretpostavljaju da njegovi hijeroglifi sadrže kodirane informacije o „stvaranju sveta“.

Statua je 2,8 metara visoka, ali je prvobitno bila visoka 5,3 metara. Skoro dva metra od artefakta nestalo je tokom 20. veka, ali je sibirski arheolog Vladimir Tolmačev nacrtao slike svih delova.

Profesor Mihail Žilin, vodeći istraživač Ruske akademije nauka na Institutu za arheologiju je ranije izjavio: „Proučavamo Idola sa osećanjem strahopoštovanja. Ovo je remek-delo, nosi ogromnu emotivnu vrednost i snagu, to je jedinstvena skulptura i ne postoji ništa drugo ovakvo na svetu“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи