Читај ми!

Mašina iz 1872. godine još uvek spušta rudare u Senjski rudnik!

Parna mašina, koja je konstruisana 1872. godine u Gracu u Austriji, sa drvenim zupčanicima, još uvek radi u Senjskom rudniku i bezbedno spušta i vraća rudare iz jame.

Mašina je konstrisana za potrebe rudnika u Vrdniku, a u Senjskom rudniku koji se nalazi u istoimenom naselju, je od 1925. godine, rekli su za Tanjug zaposleni u Muzeju ugljarstva u Senjskom Rudniku.

Ova parna mašina je jedinstvena u svetu po tome što kao pogon koristi jedino vodenu paru, a pokreću je zupčanici od grabovog drveta koji su lako zamenljivi pa rudari u svakom trenutku mogu bezbedno da siđu u jamu i iz nje izađu, objašnjavaju radnici u muzeju.

Kao takva, ova mašina je zaštićena od strane Republike Srbije kao kulturno dobro od velikog značaja.

Izvozni toranj koji pokreće parna mašina sagrađen je u periodu 1922 - 1925. godine.

Toranj se sastoji od dva lifta koji služe za prevoz radnika i lakšeg materijala spuštajući se u jamu na dubinu od 150 metara, kažu u muzeju.

Muzej ugljarstva u Senjskom Rudniku, jedinstven u zemlji, počeo je sa radom 1980. godine i danas predstavlja centar muzejskog kompleksa Grada Rudara sa originalnom postavkom na oko 500 kvadrata, koja oslikava istoriju rudarstva na ovim prostorima dugu više od 160 godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се