Читај ми!

Šest decenija Ginisove knjige, od Srba najuspešniji snagator Katona

Pre 60 godina, posle prepirke dva lovca, rešeno je da se napravi knjiga koja će sadržati svetske rekorde. Od tada, ko je najteži na svetu, ko može da žonglira najviše loptica, ali i ko ima najvišu mohikanu, možemo naći u ovoj knjizi koja se jednom godišnje dopunjava novim rekordima. I sama drži nekoliko rekorda, između ostalog – najviše je kradeno delo u knjižarama Sjedinjenih Država.

Johana iz Nemačke najstarija je aktivna gimnastičarka. Zevs je najviši pas. Najmanji bik je Arči. U knjizi je i najtetoviranije biće na svetu, ali i oni koji se takmiče za Ginisov rekord u jedenju hot-dogova u 10 minuta. Kao i oni u gutanju špageta.

Ginisova knjiga rekorda danas slavi 60. rođendan, kao i veliki uspeh – najprodavanija je knjiga svih vremena sa 134 miliona primeraka u više od sto zemalja.

Od naših ljudi, najuspešniji je Ervin Katona koji drži čak tri rekorda: u najbržem prelasku 20 metara sa 300 kilograma tegova, prevrtanju džinovske gume, takođe na 20 metara, i najdužem zadržavanju automobila teškog jednu tonu na nizbrdici.

Sa dva rekorda, tu je Dalibor Jablanović koji je za 30 sekundi kockicu na isti broj bacio 29 puta, vezanih očiju, a balansirao je i najviše kašičica na sebi – čak 31.

Imali smo najdužu kobasicu na svetu – u Turiji, najdužu kolonu „dačija“ automobila, i najduži umetak u kosi – od čak 820 metara, ali i Branka Petrovića, koji je gnjurio na dah 11 minuta i 54 sekunde.

Duhoviti će reći da smo rekorderi u preživljavanju sa ovim platama i ovakvim cenama. Ginisova knjiga nema tu kategoriju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво