Читај ми!

Ubistvo lava Sesila, SAD spremne da pomognu

Administracija Baraka Obame ponudila je pomoć vladi Zimbabvea u istrazi nelegalnog ubistva najpoznatijeg afričkog lava Sesila, kojeg je američki stomatolog Volter Palmer svirepo ubio – prvo ga je pogodio samostrelom, a onda gonio 40 sati dok ga nije dokrajčio puškom. Peticiju za Palmerovo izručenje potpisalo 100.000 ljudi.

Američka Služba za zaštitu ribe i divljih životinja saopštila je da u potpunosti razume međunarodni bes povodom svirepog ubistva Sesila i spremna je da pomogne ukoliko vlada Zimbabvea to zatraži od njih, prenosi The Hill.

„Duboko smo zabrinuti zbog ubistva voljenog Sesila. Trenutno prikupljamo podatke i spremni smo da pomognemo zvaničnicima Zimbabvea u pogledu bilo čega, šta god da im treba. Svi mi, ne samo narod Afrike, smo odgovorni da osiguramo zdravu populaciju divljih životinja i omogućimo budućim generacijama da se slobodno kreću savanama“, rekla je Lori Paramor, portparolka Službe za zaštitu ribe i divljih životinja.

Ta služba je zadužena za primenu domaćih zakona i sprečavanje ilegalnog lova na divlje životinje u SAD, ali i pomoć u sprečavanju krivolova u inostranstvu.

U saopštenju nije navedeno kakvu bi pomoć mogli da pruže zimbabveanskim vlastima, niti da li su vlasti te afričke zemlje uopšte tražile nešto, za sada.

U međuvremenu, međunarodna organizacija za zaštitu životinja PETA pokrenula je peticiju da se Sesilov ubica izruči vlastima Zimbabvea. Peticiju je potpisalo 100.000 ljudi za samo jedan dan.

U peticiji se zahteva od državnog sekretara i državnog tužioca da preduzmu sve korake da Volter Palmer odgovara za svoj postupak i bude izveden pred lice pravde. 

Prema pisanju Volstrit džurnala, vlasti Zimbabvea već su pokrenule istragu. Saučesnici su izvedeni pred sudiju, a sada traže i Palmera u vezi sa incidentom.

Volter Palmer, stomatolog iz Minesote, početkom meseca je platio lokalnim vodičima da namame Sesila izvan Nacionalnog parka. Palmer ga je tada pogodio samostrelom, a onda gonio punih 40 sati pre nego što ga je dokrajčio puškom. Nakon toga, Sesilu je odrubljena glava, a koža odrana.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво