Читај ми!

Olupina stara 300 godina donela im više od milion dolara!

Porodica sa Floride koja već godinama traga za skrivenim blagom, pronašla je ovog leta dragocenosti vredne više od milion dolara u olupini broda španske armade, potonulog 1715. u Atlantski okean.

Porodica Šmit je pronašla 51 zlatnik u raznim apoenima i 12 metara dugačak zlatni lanac ukrašen ornamentima, rekao je Brent Brizben, čija je kompanija "1715 Fleet – Queens Jewels, LLC" otkupila pravo na korišćenje tog mesta, prenosi Rusija danas (Russia Today).

Šmitovi su artefakte otkrili na četiri i po metra dubine u vodama blizu Fort Pirsa, oko 210 km severno od Majamija.

Španski dokument sa spiskom stvari koje je brod prevozio pokazuju da je njihova ukupna vrednost oko 400 miliona dolara, od čega je dosad pronađeno blago vredno 175 miliona dolara, rekao je Brizben, čija je kompanija 2010. otkupila prava na korišćenje lokaliteta od naslednika legendarnog lovca na blago Mela Fišera pa dopušta i drugima, a među njima su i Šmitovi, potragu u skladu sa ugovorom.

Među blagom koje su Šmitovi pronašli najvredniji je savršeno očuvan kraljevski zlatnik izrađen za španskog kralja Filipa Petog, koji datira iz 1715.

Poznato je da u svetu ima samo nekoliko kraljevskih zlatnika te vrste.

Španska flota s blagom vraćala se sa Kube u Španiju 1715. kada je naišla na uragan.

Izgubljeno je 11 od 12 brodova u velikom nevremenu. Poginulo je oko 1.000 ljudi, dok je 1.500 uspelo da otpliva do obale. Neki novčići koje su doneli talasi i dalje se mogu pronaći na obalama Floride.

Država Florida će oko 20 odsto blaga uzeti i izložiti u lokalnim muzejima, dok će "1715 Fleet" i porodica Šmit koja radi za organizaciju, podeliti ostatak.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво