Читај ми!

Procedura za počinjanje trećeg svetskog rata

Čovečanstvo je nekoliko puta bilo na ivici nuklearnog rata. Najpoznatiji slučaj svakako je Kubanska kriza. Sve što je bilo potrebno jeste da geostrateški odnosi dostignu određenu tačku pucanja i predsednici dve supersile odobre nuklearni udar. Ali kako je čitava procedura izgledala?

Momci sa Jutjub kanala "Veritasium" posetili su nekadašnji nuklearni silos osam, koji je sad pretvoren u Muzej raketa „titan“. Nalazi se u Sahuariti u Arizoni, oko 40 kilometara južno od Tusona.

U njemu se nalazi deaktivirana raketa „titan 2“, koja bi za vreme Hladnog rata, u slučaju naredbe za nuklearni udar, nosila bojevu glavu do mete. Čak Penson radi u muzeju i pokazuje posetiocima proceduru koja je trebalo da bude ispoštovana za lansiranje.

Uprkos tome što je raketa deaktivirana, sistem za lansiranje ostavljen je u funkciji kao radni muzejski eksponat.

Čak objašnjava korake. Prvo bi pristigla naredba sa šifrom za autentifikaciju. Oba kontrolora bi dobila različite šifre, koje bi im, kada bi ih dešifrovali pomoću svojih knjiga, rekle istu naredbu: „Lansiraj“.

Pošto obojica dobiju različite kombinacije pomoću kojih mogu da otvore ormarić sa karticama za autentikaciju. U tajnoj poruci koju je svaki dobio, nalazi se šifra od sedam slova. Pomoću njih potvrđuju da je reč o pravom ili lažnom zahtevu sa lansiranje.

Tada obojica stavljaju svoje ključeve za lansiranje, koji se moraju okrenuti u dve sekunde razmaka i držati pet sekundi okrenuti kako bi aktivirali sledeći korak.

Tada bi svaki od kontrolora dobio još jednu tajnu šifru za otključavanje rakete, koju bi uneo preko šest točkića, poput onih na koferima, od kojih svaki ima 16 različitih slova. Ukupno oko 17 miliona kombinacija, od kojih je samo jedna prava.

Kada se svi koraci uspešno završe, ostaje samo da se okrenu ranije pomenuti ključevi i započne sa sekvencom paljenja. Tada je omogućeno lansiranje i napajanje aktivirano.

„Kada se sve uzme u obzir, poslednji korak bi zaista trebalo da se zove: 'Dobro došli u Treći svetski rat'“, kaže Čak, dodajući da nakon uspešno završenih svih koraka više nema povratka.

Prema njegovim rečima, tada raketa prelazi na sopstveno napajanje i postaje potpuno nezavisna. Tada se otvaraju vrata silosa, ubrzo posle se uključuju motori i raketa poleće.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво