Читај ми!

Od napuštene pruge do staze za rekreaciju

Srbija se pridružuje evropskim zemljama koje decenijama unazad imaju tradiciju pretvaranja napuštenih pruga u staze za rekreaciju i turističku ponudu.

Udruženje ljubitelja biciklizma „Jugo cikling kampanja“ dobilo je na konkursu Ministarstva građavinarstva, saobraćaja i infrastrukture sredstva za projekat „Mogućnost transformisanja napuštenih pruga u Srbiji u zelene staze“, prenosi Beta.

Koncept „Zelenih staza“ je već više decenija prisutan u Evropi i svetu i podrazumeva korišćenje napuštenih železničkih pruga za formiranje staza kojima bi se kretali turisti i rekreativci, pešaci, biciklisti, skijaši, konjanici.

U takvim projektima često se obnavljaju i ponovo koriste i atraktivni delovi starih pruga na kojima se ponovo uvode turistički vozovi (kao Šarganska osmica).

Često se i na sačuvanim šinama koriste posebna „vozila“ koja se kreću prugama uz pogon pedalama. Posebna atrakcija su i napuštene železničke stanice koje se pretvaraju u muzeje ili turističke objekte.

„Cilj projekta je da se mapira mreža napuštenih pruga u Srbiji i da se utvrde deonice gde je moguće stvoriti novu turističko-rekreativnu ponudu. U toku je kontaktiranje opština kroz koje su prolazile pruge (33), kako bi se utvrdilo stanje železničke infrastrukture i zainteresovanost opština da reaktivira napuštene objekte“, navedeno je u saopštenju „Jugo cikling kampanje“.

Do sada su opštine Aranđelovac, Lajkovac i Rakovica iskazale želju da reaktiviraju pruge, tako da će prvi pilot-projekti biti urađeni upravo za te opštine.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво