Читај ми!

Patrijarh Irinej: Zatrpavanje bazilike je neprihvatljivo

Povodom najave početka radova na zatrpavanju ostataka ranohrišćanske bazilike kod Bele Palanke, zabrinutost je izrazio i patrijarh srpski Irinej koji moli nadležne da što pre pronađu alternativno rešenje.

Konzerviranje, zatrpavanje i prekrivanje asfaltom iskopina bazilike na lokalitetu Kladenčište, zbog izgradnje istočnog kraka Koridora 10, ne odobrava ni patrijarh srpski Irinej, iz čijeg kabineta nam je stiglo sledeće saopštenje:

„Duboko Nas je zabrinula vest o planiranom zatrpavanju temelja bazilike blizu Bele Palanke radi novog auto-puta Koridora 10 prema Bugarskoj. Ova ranohrišćanska svetinja otkrivena je pre tri godine i svedoči o kontinuitetu hrišćanske vere na ovim prostorima.“

„Dakle, reč je o važnom i izuzetno značajnom arheološkom lokalitetu i stoga osećamo obavezu i odgovornost da ukažemo na činjenicu da je zatrpavanje ostataka ove bazilike neprihvatljivo i molimo nadležne da što pre pronađu alternativno rešenje kojim bi se konzervirani ostaci bazilike adekvatno zaštitili i sačuvali, a ne da se pokriju asfaltom, čime bi bila naneta ogromna šteta našem duhovnom i kulturnom nasleđu koje smo dužni da čuvamo i sačuvamo za buduće generacije“, navodi se u saopštenju koje je potpisao patrijarh.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи