Читај ми!

Rus sa dve i po godine boravka u svemiru oborio rekord

Ruski kosmonaut Genadij Padalka, sadašnji komandant Međunarodne svemirske stanice, oborio je rekord dužine vremena provedenog u svemiru od 803 dana i devet sati, koji je postavio njegov sunarodnik Sergej Krikalev.

„Rekord je zvaničan. Genadij Padalka je postao čovek koji je proveo najviše vremena u svemiru“, rekao je za AFP portparol ruske savezne agencije za istraživanje svemira.

Padalka, koji je napunio 57 godina 21. juna, nalazi se trenutno u svojoj petoj misiji u svemiru.

Kada se vrati na Zemlju u septembru, sa svojim kolegama Mihailom Kornienkom i Skotom Kelijem, Padalka će provesti ukupno 877 dana, ili grubo dve i po godine, u svemiru.

Obučen za vojnog pilota tokom sovjetske ere, prvi put je otišao u svemir 1998. godine, kada je služio kao komandant na svemirskoj stanici Mir.

Inače je veteran u hodanju u svemiru, a jedan američki kolega opisao ga je kao najboljeg u obuci početnika o tome kako živeti u nultoj gravitaciji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво