Читај ми!

Pronađen fosil slona star sedam miliona godina

Paleontolozi su na istoku Rumunije iskopali fragmente kosti deinoterijuma, pretka afričkog slona koji je živeo pre oko sedam miliona godina.

Istraživači Muzeja Vasile Parvan i Geografskog fakulteta u Jašiju pronašli su pored puta, u okrugu Vasluji, čeljusnu kost dugu 66 santimetara, butnu kost, delove karlice i kljova, kao i devet dobro očuvanih zuba, od kojih jedan veličine 12 santimetara, javlja Tanjug.

„Ovo je izuzetno važno otkriće, rezultat višegodišnjih istraživanja. Nadamo se da ćemo naći još elemenata i da ćemo moći da rekonstruišemo više od 50 odsto skeleta životinje“, objasnio je Laurentiu Ursaki, jedan od istraživača koji je učestvovao u analiziranju iskopina.

Njegov kolega Bogdan Ratoi precizirao je da je fosil star sedam miliona godina, što dokazuje prisustvo vulkanskog piroklastičnog materijala.

Poslednjih godina u ovoj oblasti su pronađeni i fosili predaka bizona i nosoroga.

Sličan primerak deinoterijuma pronađen je 1894. godine, takođe u okrugu Vaslui, i danas je izložen u Muzeju Grigore Antipa u Bukureštu.

Deinoterijum (strašna zver) je bio rod divovskih praistorijskih predaka današnjih slonova koji se pojavio u miocenu i postojao do ranog pleistocena. Imao je kraću surlu i kljove u donjoj vilici povijene nadole.

Mužjaci su bili visoki 3,5 do 4,5 metara, dok su veći primerci dostizali i do pet metara. Procenjuje se da im je težina bila između pet i 10 tona, pa do 14 tona za najkrupnije mužjake.

Deinoterijum je naseljavao Aziju, Afriku i Evropu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара