Snoudenu, Asanžu i Meningovoj skulpture u Berlinu

U Berlinu su otkrivene skulpture Edvarda Snoudena, Džulijana Asanža i Čelsi Mening, nekadašnjih obaveštajaca koji su uzburkali javnost odavanjem informacija američke obaveštajne službe. Bronzane skulpture krasiće jedan od glavnih berlinskih trgova naredna dva meseca a nakon toga, biće izložene i u drugim evropskim prestonicama.

Na Aleksandar placu u Berlinu bronzane skulpture Snoudena, Asanža i Meningovoj, koji su u zavisnosti od stava u javnom mnjenju, istovremeno i heroji i izdajnici, postavljene su na inicijativu organizacije „Reporteri bez granica“.

Izložba u okviru projekta „Imaš li šta reći“ trebalo bi da doprinese slobodi govora i razotkrivanju istina koje vešto kamufliraju moćnici kako bi manipulisali svetskom političkom scenom.

Italijanski vajar David Dormino kaže da su ga najčuveniji „savremeni uzbunjivači“ inspirisali, jer su žrtvovali svoju slobodu kako bi obelodanili istine značajne za čovečanstvo.

„Ove skulpture sam posvetio herojima današnjice, koji su izgubili slobodu zarad istine. To bi moralo da nam ukaže na važnost istine i na to koliko hrabrosti moraš da imaš da bi se za nju izborio“, kaže Dormino.

Izložba je organizovana pod pokroviteljstvom aktivista nemačke partije Zelenih koji i ovim potezom podržavaju razotkrivanje tajni i propagiraju slobodu govora i zaštitu privatnosti građana.

Osnivač društvene mreže Vikiliks Džulijen Asanž, nekadašnji pripadnik Nacionalne službe bezbednosti SAD, dobio je azil u ekvadorskoj ambasadi u Londonu gde živi od juna 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za seksualno uznemiravanje dve žene 2010. godine.

Asanž negira optužbe o seksualnom napadu i kaže da strahuje da bi ga Švedska izručila SAD gde bi mu sudili zbog odavanja poverljivih informacija u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Američki vojnik Čelsi Mening osuđena je 2013. godine zbog špijunaže i odavanja strogo poverljivih tajni Vikiliksu, i u zatvoru izdržava kaznu od 35 godina, dok je Edvard Snouden izbegao izručenje Sjedinjenim Državama zbog odavanja državnih tajni dobivši azil u Rusiji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво