Читај ми!

Pirot, u testu crtaju Svetog Savu, Vuka Karadžića...

Brojne znamenitosti Srbije, ali i portreti istorijskih ličnosti u Pirotu neretko „izvire iz rerne“! Mladi pirotski pekari toliko dobro oblikuju i oslikavaju đakonije od testa da će neki predstavljati zemlju na evropskom prvenstvu.

Mladi pekari, koji se obrazuju u Mlekarskoj školi „Dr Obren Pejić“ u Pirotu, osim klasičnog pekarstva, bave se i umetničkim oblikovanjem testa, pa u testu prave portrete Svetog Save, Vuka Karadžića, grb Srbije i mnoge druge znamenitosti naše zemlje.

Koliko su uspešni u tome svedoči podatak da je državna prvakinja u pekarstvu za ovu godinu Danica Ćirić upravo iz ove škole, pa će ovoga leta predstavljati Srbiju na Evropskom prvenstvu u pekarstvu koje se održava u Italiji.

Njen profesor Radosav Pejčić se nada da će se Danica, nakon Evropskog, plasirati i na Svetsko prvenstvo koje se održava u Francuskoj.

Govoreći o državnom prvenstvu koje je nedavno održano u Beogradu, Danica kaže da je konkurencija bila žestoka.

„Nije bilo lako jer se radilo ručno, ali sam zadovoljna jer sam osvojila prvo mesto. Pravila sam dansko pecivo raznih oblika, koje sam sama osmislila“, priča Danica Ćirić za Tanjug.

Maturant ove škole Vladimir Stojanović kaže da se umetničko oblikovanje testa u Mlekarskoj školi izučava sve četiri godine na smeru prehrambeni tehničar.

„Do sada smo radili grb Srbije, Svetog Savu, Vuka Karadžića, mnoge detalje u vezi sa umetnički oblikovanim testom. Najteže je raditi portrete, kao što su likovi Vuka i Svetog Save, jer tu ima dosta detalja. Mnogo je teže crtati na testu nego na papiru, jer se testo mrda, razvlači se levo-desno. Papir možete gumicom da obrišete ako pogrešite, a testo možete samo da premesite i krenete sve ispočetka“, objasnio je Stojanović u izjavi za Tanjug.

Njegova školska drugarica Katarina Čalić najviše voli izradu slavskih kolača, za koje su učenici ove škole proteklih godina nagrađivani na brojnim takmičenjima.

„Za izradu slavskog kolača potrebno je tri do četiri sata rada. Radi se od kvasnog testa, a ukrasi od beskvasnog. Ukrasi kao što su krst, klas, burence, knjiga, pečat prave se od beskvasnog testa da ne bi naraslo, ali i da bi ostali bele boje, što je važno zbog estetike“, ističe ova učenica Mlekarske škole u Pirotu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво