Читај ми!

Beograd „zasut“ jorgovanom

Defileom i simboličnim sađenjem jorgovana u Beogradu je održana manifestacija Dani jorgovana u čast viševekovnog prijateljstva Srba i Francuza.

Povodom obeležavanja 765 godina od dolaska francuske princeze Jelene Anžujske u Srbiju i njene udaje za kralja Uroša Prvog, čime su uspostavljeni diplomatski odnosi Srbije i Francuske, u Beogradu je održana manifestacija Dani jorgovana. 

Svečani defile, u kojem su bili ambasadorka Francuske Kristin Moro, čelnici Beograda i Kraljeva, prošao je od Starog dvora do Kalemegdana gde su, povodom veševekovnog prijateljstva Srba i Francuza, zasađeni jorgovani, prenosi Tanjug.

Manifestacija Dani jorgovana svake godine se održava u Kraljevu, a ove godine prvi put je predstavljena i Beograđanima.

Ambasadorka Francuske Kristin Moro zahvalila je organizatorima manifestacije u Kraljevu i Beogradu i navela da je to manifestacija koja podseća na srednjovekovni period, Uroša Nemanjića i Jelenu Anžujsku.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je da Dani jorgovana, iako kraljevačka manifestacija, imaju značaj za Beograd i čitavu Srbiju.

Manifestacija, kako je dodao, treba svima da pokaže koliko je stara srpska istorija i šta je u srednjovekovnim okvirima predstavljala Kraljevina Srbija.

I gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić naveo je da Dani jorgovana imaju značaj za celu zemlju.

„Prvi put pretočićemo jednu istinitu priču u kulturu i turizam, da ljudi iz celog sveta dođu da postete Srbiju i vide Kraljevo, tamo gde je nastala srpska država“, istakao je Ilić.

Gradska sekretarka za privredu Tijana Maljković najavila je da će Dani jorgovana biti predstavljeni u Lionu, Kanu i Nici, dodajući da je cilj kampanje promocija Srbije u dijaspori, ali i razvijanje još boljih odnosa između Francuske i Srbije.

Dani jorgovana biće održani u Kraljevu 25. maja.

Manifestacija je posvećena francuskoj princezi i srpskoj kraljici Jeleni Anžujskoj, kojoj je kralj Uroš Prvi, iz ljubavi, kao budućoj srpskoj kraljici, zasadio jorgovane u dolini Ibra, a legenda kaže da je to uradio da bi pripitomio i ulepšao litice doline i buduću kraljicu podsetio na rodnu Provansu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво