Читај ми!

Čudovište iz Loh Nesa 81 godinu „pred objektivom“

Prva fotografija „čudovišta iz škotskog jezera Loh Nes“, čuvenog Nesija, objavljena je u britanskim medijima pre tačno 81 godinu – 21. aprila 1934. godine. Obeležavanju godišnjice pridružio se i „Gugl“.

Ginekologu Robertu Vilsonu prvom je pošlo za rukom da fotografiše čudovište iz škotskog jezera Loh Nes. Fotografija objavljena u listu Dejli mejl i dalje je najpoznatija slika Nesi, a i danas se koristi u reklamne svrhe, prenosi Beta.

Crno-bela fotografija prikazuje „čudovište“ dugog i tankog vrata koje izlazi iz jezera.

Tačnije, prva, ali mutna fotografija napravljena je 6. decembra 1933. godine. Hju Grej je tu fotografiju takođe objavio u Dejli mejlu, ali se na kraju ispostavilo da je to bio pas koji trese granu.

Međutim, Vilsonova fotografija je decenijama „odolevala“ i uspela da uveri nekoliko miliona lakovernih da se u Loh Nesu zaista nalazi čudovište.

Tek je 1975. godine „tužna istina“ izašla na videlo – reč je o dečjoj slici podmornice čiji je vrh izgledao kao glava nekog čudovišta. Međutim, mnogi i dalje ne veruju u to. Autor te šale je bio izvesni Marmedjuk Veterel.

Ima neverovatnih priča o Nesi. Kružile su glasine da je reč o zmaju ili praistorijskoj životinji. Čak su i škotske vlasti u jednom trenutku naredile policiji da patrolira oko jezera kako znatiželjni meštani i turisti ne bi uznemirili „pitomo i simpatično“ čudovište.

Neki svetski mediji šaljivo su naveli da Škoti zaista veruju u postojanje čudovišta Nesi posle nekoliko čašica njihovog čuvenog viskija.

Čudovište iz Loh Nesa je na kraju, uz viski, postalo pravi „ambasador“ škotskog turizma.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи