Читај ми!

Utvrđeno od čega je Betoven ogluveo

Jedan od najpoznatijih svetskih kompozitora i pijanista Ludvig van Betoven pretrpeo je težak oblik tinitusa kada je imao 31 godinu, što je vremenom dovelo do hroničnog, a kasnije i do potpunog oštećenja sluha, piše „Dejli mejl“.

Uzrok Betovenovog gubitka sluha pripisivan je raznim stvarima, od sifilisa do trovanja, tifusa i slično, ali se radilo o tinitusu (tinnitus), koji se definiše pojavom „zujanja u ušima“ koja remeti sluh.

Da je nagluvost kompozitora i pijaniste poznatog po devet simfonija, pet koncerata za klavir i 16 gudačkih kvarteta postala hronična ukazuje činjenica da je na premijeri svoje Devete simfonije morao da se okrene da bi video reakciju publike, koja je izvođenje tog dela nagradila burnim aplauzom.

Tim naučnika Univerziteta u Južnoj Kaliforniji veruje da ima konkretan odgovor i smatra da je uzrok gen pod nazivom Noks3, koji se nalazi u unutrašnjem uhu, a koji je ključan u određivanju razvoja sluha.

Taj „neispravan gen“, smatraju stručnjaci, može da objasni probleme sa sluhom sa kojima se suočavaju i drugi muzičari, među kojima su Erik Klepton, Fil Kolins, Ozi Ozborn.

Procenjuje se da u Velikoj Britaniji oko 18.000 ljudi pati od nagluvosti, a u Americi je to jedna od najčešćih bolesti povezanih s poslom, pri čemu su posebno ugroženi pripadnici oružanih snaga.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара