Читај ми!

Krokodile vraćaju iz Stokholma na Kubu

Deset potomaka para ugroženih kubanskih krokodila, koje je Fidel Kastro poklonio sovjetskom kosmonautu Vladimiru Šatalovu pre četiri decenije, biće vraćeni iz Švedske u postojbinu, gde će biti pušteni u divljinu, najverovatnije u močvaru Zapata.

Stokholmski zoološki vrt poslao je na Kubu 10 malih krokodila, mladunaca kubanskog para koji je bio smešten u Švedskoj, a koji je odgajio Jonas Valstrom.

On je rekao da će mladunci najpre biti stavljeni u karantin, a potom oslobođeni.

„San je svakog direktora zoološkog vrta da učestvuje u puštanju životinja u divljinu“, rekao je Valstrom.

Kubanski krokodil, koji se nekada mogao naći duž celih Kariba, danas živi samo u močvarama na Kubi, i ugrožen je mešanjem sa američkim krokodilom, gubitkom staništa i nelegalnim lovom.

Valstrom je naveo da je originalni par dobio 1981. tokom puta u Moskvu. Oni su završili u glavnom sovjetskom gradu, pošto ih je 1970-tih, bivši kubanski lider Fidel Kastro dao kosmonautu Vladimiru Šatalovu, kao znak prijateljstva između dve komunističke nacije.

"Šatalov ih je doveo u Moskvu i držao ih u stanu, dok njegova žena nije podviknula: 'Ne može više!'. I on je potom morao da ih pokloni zoološkom vrtu u Moskvi“, rekao je Valstrom agenciji AP.

Zoo vrt u Moskvi, međutim, nije imao odgovarajuće uslove za život tih reptila, te je zamolio Valstroma ako može da ih odvede u Švedsku, što je on i učinio. 

„Iz Moskve sam ih preneo u ručnom prtljagu“, rekao je Valstrom. Zvaničnici moskovskog zoo vrta potvrdili su poreklo krokodila, kao i da su ih predali Valstromu.

Kasnije nazvani Hilari i Kastro, kao aluzija na međunarodnu politiku, dva krokodila postala su atrakcija u Valstromovom zoo vrtu, u kojem su bili smešteni od 1984. godine.

Valstrom je rekao da je potomke proslavljenog para slao zoološkim vrtovima širom sveta, ali da je ovo prvi put da bilo kojeg od njih daje rodnoj Kubi, kako bi bili pušteni u divljinu. On je dodao da očekuje da će se krokodilčići brzo adaptirati na život u divljini.

„Krokodili su uvek spremni za divljinu. Oni su uvek agresivni“, naveo je Valstrom.

U divljini postoji samo 4.000 primeraka kubanskog krokodila, zbog čega se ta vrsta nalazi na crvenoj listi Međunarodne unije za očuvanje prirode. Njeni primerci žive samo u močvari Zapata na Kubi i na Ostrvu mladih.

Kubanski krokodil se od svog američkog rođaka razlikuje po načinu na koji hoda i karakterističnoj koštanoj grbi između očiju. On spada u malu, ali agresivnu vrstu krokodila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво