Читај ми!

Otvorena ruska polarna stanica Severni pol – 2015

Bezmalo osam decenija nakon otvaranja prve naučne polarne stanice, Severni pol – 2015 vraća fokus na istraživanja u toj oblasti. Otvaranjem ove stanice Rusija oživljava program polarnih stanica suspendovan 2013. godine.

Planirano je da upravo otvorena stanica Severni pol – 2015 radi nekoliko meseci. Otvaranju ove naučno-istraživačke stanice prisustvovao je potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin, koji je i na čelu nacionalne komisije za arktički razvoj, javlja Tas.

„Rusija bi trebalo da uloži svaki napor da ojača svoju poziciju na Arktiku i da napravi snažno uporište u tom regionu“, rekao je Rogozin naglasivši da postoje brojni problemi koji se decenijama ne rešavaju, ali da je došlo vreme da Rusija dođe na Arktik i osvoji ga – makar deo koji je u njenom području odgovornosti, prenosi Beta.

Ruski vicepremijer podsetio je da je predsednik Vladimir Putin početkom ove godine doneo odluku o formiranju državne komisije za arktički razvoj.

Rogozin kaže da mu je važno da zna koju opremu koriste polarni istraživači, šta im je potrebno i šta treba da bude urađeno da se prošire resursi ruskih polarnih stanica tako da Rusija može da ima snažno uporište u arktičkom regionu.

„Nekome to može da se sviđa ili ne sviđa, ali to je njihov problem. Najvažnije za nas treba da bude da nam se to dopada i da je to korisno za našu zemlju“, zaključio je Dmitrij Rogozin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво