Читај ми!

Lopovi nabasali na boce sa bojnim otrovom iz Prvog svetskog rata

U jednoj od starih napuštenih tvrđava oko Varšave lopovi su slučajno otkrili skoro 200 boca sa bojnim otrovom iz vremena Prvog svetskog rata, a nalazište sada čuva policija, pošto arheolozi tvrde da su boce takva retkost da bi se muzeji u svetu „potukli“ da ih dobiju.

„Teren su tokom noći pretraživali lopovi. Verovatno su imali detektor metala zato što ovako nešto ne možete da nađete bez specijalne opreme. Lopovi često pretražuju terene starih tvrđava, traže puške, bajonete, predmete koje mogu da prodaju kolekcionarima. Nisu bili svesni na šta su naišli“, rekao je poljskoj televiziji TVN Robert Virostkjevič iz Istorijskog udruženja Mazovjeckog.

„Tih nekoliko boca koje su otkrili vrede koliko jedna kuća. Poješće se od muke“, objasnio je.

Na razbacane stare metalne boce naišli su ovog vikenda izletnici i obavestili Udruženje poljskih arheologa, a za arheolozima su na teren izašli i Vatrogasna straža, policija i vojni pirotehničari koji su otkrili da pod zemljom može ukupno da bude oko 200 boca.

„Takve boce su upotrebljavane u Prvom svetskom ratu tokom hemijskog napada pruske vojske tokom bitke kraj Bolimova 1915. godine u Lođskom vojvodstvu. Nekoliko boca je sačuvano u muzeju u Ipru u Belgiji. Za arheologe to je Sveti gral Velikog rata. Muzeji će se tući za njih. Tako nešto nađe se jednom za ceo život“, rekao je Virostkjevič.

Boce sa bojnim otrovom su pretežno nemačke i arheolozi pretpostavljaju da je u njima uglavnom hlor, ali ne isključuju ni bojni otrov iperit.

„Većina je korodirala i prazna je, ali neke očuvane mogu još da sadrže otrov“, rekao je Virostkjevič.

„Trenutno planiramo kako da izvadimo boce i neutralizujemo to što je u njima. Šta će biti dalje sa njima zavisi od analiza“, rekao je potpukovnik Artur Golavski iz poljskog Generalštaba.

Areholozi se nadaju da vojska neće morati da detonira dragocene nalaze i da će završiti u muzeju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво