Читај ми!

Odgonetnuta misterija kineskog Stounhendža

Stručnjaci smatraju da su drevni nomadi koristili oko 200 kamenih struktura u pustinji Gobi za obožavanje Sunca i prinošenje žrtava. Misteriozno kamenje otkriveno je 2003. godine.

Arheolozi kažu i da popularno nazvani kineski Stounhendž ima sličnosti sa onim u Velikoj Britaniji - raspored kamenja, oblik struktura i rastojanje „izlaza“ kao i činjenica da je kamenje doneto izdaleka.

„Misteriozni kameni krugovi“, kako ih naziva lokalno stanovništvi u Turpanu, služili su za obožavanje Sunca i prinošenje žrtava, ali arheolozi još nisu sigurni da li su one uključivale i ljudske.

Čitav lokalitet pokriva 6,6 kilometara kvadratnih, a nedavno je organizovano višečasovno nadletanje dronovima kako bi se napravili detaljni snimci iz vazduha.

Stručnjaci i dalje znaju veoma malo o kamenim strukturama, uključujući i koliko su stari. Neki veruju i da se na lokalitetu nalaze grobnice i pokušavaju da ih otkopaju.

Slične formacije pronađene su i u Burkan Kaldun planinama u severnoj Mongoliji, a arheolozi čak smatraju bi ovo mongolsko kamenje moglo da pomogne da se pronađe lokacija grobnice Džingis Kana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи