Читај ми!

Blace, pronađene kosti mamuta stare 10 miliona godina

Odron u dvorištu jedne kuće u Blacu otkrio je paleontološko nalazište i skelet mamuta star više od 10 miliona godina! Čim vremenske prilike budu dozvolile delovi butne kosti i karlice mamuta biće izvađeni iz zemlje, kažu domaći stručnjaci.

Stručnjaci Prirodnjačkog muzeja iz Beograda Zoran Marković i Zoran Milivojević, koji su posetili lokalitet u Blacu, potvrdili su da je na tom mestu otkriveno paleontološko nalazište još 1996. godine i da su tu već pronađeni ostaci praistorijskih životinja, starih više od 10 miliona godina, prenosi Beta.

„Sada su pronađeni delovi butne kosti i karlice mamuta i čim vremenske prilike dozvole oni će biti izvađeni iz zemlje“, precizirali su stručnjaci iz Beograda i dodali da je sa lokalnom samoupravom već dogovoreno otvaranje stalne postavke nalazišta iz Blaca i okoline.

Izvađeni manji delovi skeleta mamuta za sada su smešteni u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju, a kada se oformi postavka u Blacu oni će biti pridruženi drugim eksponatima.

U opštini Blace nalazi se i arheološko nalazište spomenik prirode „Prebreza“, koje se prostire na gotovo jednom hektaru i gde su pronađeni fosilni ostaci sisara koji više ne žive na evropskom kontinentu - zebre, antilope, mastodonta, kao i ptica, koji su, kako je procenjeno, stari između 10 i 16 miliona godina.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво