Читај ми!

Pariz kreće u rat protiv buke

Više od 10 odsto Parižana u svakom od 20 arondismana svakodnevno je izloženo štetnim efektima buke, ali su gradske vlasti odlučile da se sa tim problemom uhvate u koštac „naoružane“ planom koji predviđa sporiju vožnju, ograničavanje saobraćaja i obnavljanje asfalta.

„Pored toga što utiče na komfor i kvalitet života, zvučno okruženje je i faktor javnog zdravlja“, ističe Selija Bloel, pomoćnik gradonačelnika za prirodnu sredinu, a prenosi pariski list Mond.

Izloženi nivou zvuka koji premašuje graničnu vrednost od 62 decibela tokom noći, pet odsto Parižana je u opasnosti od poremećaja sna.

Hronična izloženost okolnoj buci može, takođe, da izazove poremećaje u ponašanju i kardiovaskularne probleme.

U Evropi je, prema podacima Evropske agencije za prirodnu sredinu, buka uzročnik više od 10.000 preranih smrtnih slučajeva godišnje, pri čemu oko 6.700 žrtava buke u okruženju podleže posledicama srčanog napada, a 3.300 njih moždanim udarima, navodi Mond.

Kad je reč o finansijskim troškovima, posledice koje saobraćajna buka ima po zdravlje ljudi u Francuskoj koštaju milijardu evra.

Čak 231.000 Parižana, odnosno 11 odsto stanovnika francuske prestonice, potencijalno su izloženi nivou zvuka višem od 68 decibela dnevno, što je gornja dozvoljena granica, pri čemu nijedan od 20 arondismana nije pošteđen.

U svakom od njih su stanovnici na udaru štetnih zvukova, generalno duž najprometnijih saobraćajnica, a naročito na obodima grada, gde je ugroženo i 112 škola, 11 vrtića i 20 zdravstvenih ustanova.

Gradsko veće razmatraće 16. marta plan borbe protiv buke za period od 2015. do 2020. godine, koji obuhvata 34 mere i tri faze: procenu, senzibilizaciju i akciju.

U fazi procene pojačano će se meriti buka na putevima, biće uvedeno merenje nivoa zvuka koji proizvode motorcikli, a svake dve godine sprovodiće se ankete među Parižanima.

Senzibilizacija će se sprovoditi u širokoj javnosti, ali i među vozačima ambulantnih, vatrogasnih i policijskih vozila, od kojih će se tražiti da sirenu upotrebljavaju „što umerenije“.

Na planu akcije, prioritet će imati autoput na periferiji kojim dnevno prođe više od milion vozila, a čiji će asfalt biti ubrzano obnovljen uz dodatak novog akustičnog sloja, za šta je već izdvojeno pet miliona evra.

Pariz namerava da se protiv buke bori i smanjenjem brzine vožnje, kao i smanjenjem saobraćaja kroz uvođenje zona ograničenja.

„Plan borbe protiv buke je usko vezan za plan borbe protiv atmosferskog zagađenja. Prioritet je izaći iz logike koja podrazumeva da se svuda ide kolima“, ističe Selija Bloel.

Planom o vazduhu koji je gradsko veće usvojilo 9. februara predviđene su mere podrške vozilima koja su ekološki primerenija i proizvode manje buke, što bi takođe trebalo da doprinese smanjenju ukupne buke u Parizu.

Planirano je i uvođenje „zone sa ograničenim saobraćajem“, za koju će postepeno biti ograničavan pristup svim vozilima koji su veliki zagađivači, a biće uspostavljena i zona rezervisana samo za pešake, bicikliste, javni prevoz, vozila snabdevanja...

„Ovaj plan, koji je otvoren za javne konsultacije, može biti i dopunjen pre nego što se konačno usvoji u septembru“, objašnjava Bloel.

Nakon što ga u ponedeljak razmotri gradsko veće, plan će biti dostupan na internetu, zaključuje francuski dnevnik.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво