Читај ми!

Beba kornjače nakon 100 godina na Galapagosu!

Prvi put nakon punog veka, istraživači su pronašli bebe kornjače, na malom ostrvu Pinzon u arhipelagu Galapagos. To je prava pobeda za ovu vrstu gmizavaca, koja je gotovo desetkovana zbog ljudskog uticaja.

„Našli smo deset sićušnih kornjača koje su se verovatno tek izlegle, ali moguće da ih ima još, s obzirom na to da ih je teško primetiti zbog njihove veličine i sposobnosti za kamuflažu. Naše otkriće je veoma ohrabrujuće, jer dokazuje da je gigantska kornjača ponovo u stanju da se reprodukuje sama, u divljini bez ičije pomoći“, izjavila je grupa istraživača, za magazin Nature.

Kitolovci i pacovi su gotovo istrebili kornjače, kada su u 17. i 18. veku brodovima stigli na ova ostrva, piše Hafington post.

Tek izlegle kornjače su rezultat 50-godišnjeg napora, koji su uključivali odgajanje mladunaca u posebnim azilima, dok ne budu dovoljno veliki i jaki da ne završe kao žrtve pacova, ali i istovremenih napora da se iskorene glodari.

Ostrva su konačno oslobođena od pacova 2012. godine.

„Ova skupina novih mališana je definitivno rezultat kampanje suzbijanja pacova. Oni su i opipljiv dokaz kako posvećen, naporan rad i ulaganja, uz veliku podršku, može dovesti do pozitivnih efekata“, rekao je nakon otkrića doktor Džemjs Gibs, jedan od istraživača.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи