Читај ми!

Trezor sudnjeg dana čuva neprocenjivo bogatstvo

Na udaljenom norveškom ostrvu Spitsbergen u arhipelagu Svalbard, nalazi se trezor u kojem se čuva neprocenjivo blago – najveća kolekcija semena na svetu. Ove nedelje zbirka je proširena semenima dva četinara, kao i semenima više od 2.500 vrsta pirinča, soje, ječma, pšenice i još nekih biljaka.

Najnovije „pridošlice“ su norveška smreka i beli bor.

Trezor je ustanovljen 2008. godine i trenutno su u njemu uskladištena semena 840.000 vrsta biljaka – nešto više od polovine vrsta koje danas postoje na planeti.

Prvobitno su u trezoru čuvana semena useva, ali je ubrzo počela praksa skladištenja i zaštite semena svih biljaka.

Krajnji cilj trezora je da zaštiti genetski materijal u slučaju prirodne ili ljudski izazvane kataklizme.

Uprkos tome što je najočigledniji razlog njegovog postojanja neka velika katastrofa, naučnici navode da će njegova glavna uloga biti da se koristi u budućnosti za upoređivanje kako i u kolikoj meri se vremenom menja genetska građa biljaka.

Osim toga, iz trezora navode i da semena čuvaju kako bi mogli da pomognu zemljama koje će u budućnosti biti prve na udaru zbog klimatskih promena.

Lociran duboko unutar planine na udaljenom ostrvu u arhipelagu Svalbard, na pola puta između Norveške i Severnog pola, trezor je koštao 7,5 miliona dolara i bilo je potrebno 12 meseci za njegovu gradnju.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се