Читај ми!

Sreća – uhvaćena albino slonica

Retka bela slonica uhvaćena je u džunglama zapadne oblasti Mjanmara, objavili su zvaničnici te zemlje u kojoj se beli slonovi smatraju znakom sreće.

Ženku staru sedam godina uhvatili su radnici državnog odeljenja za šumarstvo, šest nedelja pošto je primećena u oblasti Ajejarvadi, rekao je predstavnik te ustanove Tun Tun O, prenosi Beta.

„Morali smo da budemo pažljivi. Životinja je divlja, i nismo želeli da radnici budu povređeni“, istakao je Tun.

Beli, odnosno albino slonovi, vekovima su obožavane životinje u Mjanmaru, Laosu, na Tajlandu i drugim azijskim zemljama, gde se smatraju simbolom kraljevske moći i napretka.

Skoro ružičaste boje, sa svetlim trepavicama i noktima, često su ih držali monarsi i mnogi još veruju da zemlji donose sreću.

Mjanmar ima osam belih slonova, većinom iz oblasti Ajejarvadi. Pet je sada u zoološkom vrtu u glavnom gradu Najpjidou, a tri su u Jangonu.

Prema podacima Svetskog fonda za prirodu (WWF), u divljini ima između 25.600 i 32.750 azijskih slonova. Samo mužjaci imaju kljove i često su žrtve lovokradica zbog slonove kosti.

Hvatanje slonova za domaće potrebe je takođe postala pretnja za ove životinje. Indija, Vijetnam i Mjanmar zabranili su njihovo hvatanje da bi sačuvali divlja stada, ali se, ipak, ove životinje u Mjanmaru svake godine love za upotrebu u drvnoj industriji i za ilegalnu trgovinu, navodi se u saopštenju WWF-a.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво