Zbrka u zoo-vrtu – medved izašao, a mečka nije!

Stari medved Knindža izašao je iz svoje jazbine, a mečka Goca odlučila je da ne promoli njušku napolje. Nađa Radović iz beogradskog Zoološkog vrta kaže da to znači da će nas još tri nedelje grejati zubato sunce, a onda može da se očekuje i dolazak proleća.

Prema narodnom verovanju ukoliko na Sretenje medved izađe iz pećine, vidi svoju senku i vrati se u jazbinu, zima će potrajati još šest nedelja. Ako izađe i nastavi da traži hranu posle zimskog sna to znači da je zimi kraj i da proleće polako stiže. 

Nađa Radović je za Tanjug rekla da medvedi koji žive u beogradskom Zoološkom vrtu ne spavaju zimski san, jer svakog dana dobijaju hranu i uglavnom nemaju potrebu da idu u hibernaciju.

Ali ponekad umeju da se uzjogune i da spavaju danima, istakla je ona i dodala da su medvedi u zoo-vrtu ovih dana bili u pećini i spavali.

Ima narodnih verovanja koja kažu i da je „bolje sresti vuka u polju nego čoveka u košulji u februaru“, što ukazuje da bi Baba Marta, mogla da nas iznenadi, istakla je Radovićeva.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. feb 2015, 07:26) - Miroslav, Krag. [neregistrovani]

Jeste medved, ali zna

Izasao, video, nema ničeg i vratio se

(nedelja, 15. feb 2015, 22:47) - Koala [neregistrovani]

Obrnuta lopta

Читам ово из Аустралије, вруће је за кошуљу, седим у бермудама од децембра. :)

(nedelja, 15. feb 2015, 20:24) - anonymous [neregistrovani]

Pa izasao jer ga muka naterala !

Sigurno je morao da izbaci cep koji je imao u zadnjici preko cele zime.Znate ko je najveci dusmanin na svetu Zadnjica-guza on jadna se zeznuo a dama jos spava.E druze medo priroda ti je cudo !