Rekordan let balonom preko Tihog okeana

Rusko-američki dvojac avanturista uspeo je da balonom s helijumom preleti od Japana do Severne Amerike, oborivši rekorde po trajanju i po dužini leta takvom letelicom.

Neustrašivi avanturisti Amerikanac iz Nju Meksika Troj Bredli i Rus Leonid Tjuhtajev uspeli su da prelete Tihi okean balonom sa helijumom, prenosi Beta

Dvojica pilota vinuli su se u vis u Sagi, u Japanu, u nedelju u zoru, a u petak su stigli nadomak obale Kalifornije, u SAD, gde se balon spustio nekoliko sati kasnije kada se vreme popravilo.

Letom koji je trajao 143 sata, oborili su rekord iz 1978. godine. Tada su Ben Abruco, Maksi Anderson i Leri Njuman kao prvi koji su balonom preleteli Atlantski okean, bili u vazduhu 137 sati što se do danas smatralo teško dostižnim za balone bilo koje kategorije.

Sa 10.000 kilometara leta od Japana do Severne Amerike potukli su i svetski rekord u dužini leta balonom koji je iznosio 8.381 kilometar. Ipak, oba rekorda tek treba da ozvaniči Mećunarodna federacija za aeronautiku.

Balon nazvan Dva orla ima najsavremeniji navigacioni sistem, osnovne potrepštine i komplet za prvu pomoć, kao i opremu za komunikaciju s komandnim centrom.

Leteći na nadmorskoj visini od najmanje 4.500 metara, piloti imaju maske za kiseonik i danima su nepokretni, ušuškani ispod posebnog pokrivača da bi se zaštitili od hladnoće.

Temperatura u njihovoj kapsuli ne prelazi 10 stepeni Celzijusa. Bili su spremni da izdrže nekoliko dana u kapsuli, s malo sna i sa ograničenom količinom kiseonika.

Njihov let je važan i za istraživače Univerziteta Arizone koji proučavaju posledice umora na kognitivne sposobnosti.

Let u kapsuli balona pilotima liči na video-igru, jer su pred njima samo ekran uređaja za GPS navigaciju i ekran s meteorološkim podacima, brzinom i visinom, rekao je pilot Bredli za agenciju AP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво