Dinosaurusi inspiracija za zmajeve

Sauropodi, kategorija dinosaurusa u koju spadaju i diplodokusi, bili su karakteristični po izuzetno dugačkim vratovima, koji su činili više od trećine njihovog tela. U Kini je 2006. godine otkriven fosil potpuno nove vrste dinosaurusa, za čije ostatke naučnici sada smatraju da su bili inspiracija za zmajeve u kineskoj mitologiji.

Pronađeni fosil nazvan je Ćiđanglung, što znači Zmaj iz Ćiđanga. Njegove kosti otkrili su građevinski radnici blizu grada Ćiđanga 2006. godine. Pripada porodici sauropoda poznatoj kao mamenćisaurusi.

Ono što je veoma iznenadilo naučnike jeste što je glava bila povezana sa kičmom kada su ga otkopali, što je izuzetno čudno u paleontološkom svetu.

„Izuzetno je retko pronaći glavu spojenu sa ostatkom skeleta kod dinosaurusa sa ovoliko dugačkim vratom, jer se ona vrlo lako odvaja nakon njihove smrti“, objašnjava Tetsuto Mijašita, paleontolog sa Univerziteta u Alberti, koji je sa kolegama Lidom Sing i Filipom Kurijeom otkrio novu vrstu.

Takođe je zanimljivo što su pršljenovi ispunjeni vazduhom, što je slučaj sa pticama. Ovo je činilo vratove veoma laganim u odnosu na masu ostatka tela. Pršljenovi su bili tako povezani da su im omogućavali da vrat i glavu nesmetano pomeraju u pravcu gore-dole, ali je pomeranje u stranu bilo ograničeno.

Naučnici su ga nazvali zmajem, jer smatraju da su ljudi na teritoriji drevne Kine naišli na slične ostatke, koji su inspirisali nastanak legendi o zmajevima.

„Kina je dom mitova o zmajevima. Moguće je da su drevni Kinezi naišli na kostur dinosaurusa sa dugačkim vratom poput Ćiđanglunga i došli na zaključak da je reč o zmaju“, kaže Mijašita.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво