Читај ми!

Leteli „erbasovima“ kao Striži „migovima“

Svim ljudima koji posećuju aeromitinge uvek je najdraži deo onaj kada razne akrobatske grupe započnu svoje nastupe. Međutim, to se obično radi sa lovačkim ili manjim i akrobatski zahvalnijim letelicama, a ne sa pet putničkih aviona koji koštaju 1,5 milijardi dolara!

„Erbas“ je u svrhu komercijalne promocije svojih letelica odlučio da snimi najskuplju reklamu u istoriji. Na nebo su podigli pet svojih najnovijih aviona "A350-900 XWB", od kojih svaki košta oko 300 miliona dolara.

Zbog činjenice da je reč o ogromnim avionima sa rasponom krila od 65 metara, „Erbasovi“ piloti i inženjeri morali su celu akciju da isplaniraju do detalja, što je iziskivalo ogromne pripreme.

Svi piloti su bivši pripadnici vojnih vazduhoplovstava, a izveli su tri formacije i nekoliko manevara.

Jedan od aviona je trenutku snimanja već bio prodat katarskoj avio-kompaniji, ali pošto je „Erbasu“ bilo potrebno pet aviona za izvođenje formacija, iz kompanije su odlučili da i njega upotrebe.

Iako okreti i manevri nisu kao oni koje „Striži“, „Plavi anđeli“ ili neka druga akrobatska grupa izvode na vazduhoplovnim mitinzima, sama činjenica da su to ogromni putnički avioni koji lete u zbijenim formacijama svakako zaslužuje podjednako divljenje.

Treba napomenuti i da je snimak, iako objavljen nedavno, napravljen u septembru, za proslavu dobijanja sertifikata Evropske službe za bezbednost avio-saobraćaja.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи