Читај ми!

Fotografije godine čitalaca „Nacionalne geografije“

Dupke pun vagon u metrou i mlada žena u sredini, a lice joj je osvetljeno ekranom pametnog telefona, pomoću kojeg je mislima pobegla negde drugde. To je opis fotografije Brajana Jena, koju je „Nacionalna geografija“ izabrala kao pobedničku u nadmetanju za ovogodišnju „Najbolju fotografiju čitalaca“.

U trci za prestižno priznanje nalazilo se više od 9.200 fotografija, koje su bile podeljene u tri različite kategorije - ljudi, mesta i priroda.

Osim Brajanove pobedničke koja je takođe trijumfovala u kategoriji „ljudi“, fotografija Tristana Jea u termalnom centru u Budimpešti proglašena je za pobednika u kategoriji „mesta“. dok je priznanje za fotografiju prirode otišlo u ruke Nikol Kambre za fantastičnu scenu afričkog gnua koji uskače u reku Mara u Tanzaniji.

Fotografi Nacionalne geografije Džon Stanmajer i Erika Larsen osim što su dodelili priznanja u tri glavne kategorije, izdvojili su još 16 izuzetnih fotografija kao počasne pobednike.

Novčana nagrada za prvo mesto iznosila je 10.000 dolara i put u sedište Nacionalne geografije u Vašington gde je plaćeno učešće na godišnjem fotografskom seminaru u januaru sledeće godine.