Читај ми!

U Egiptu pronađena grobnica sa više od milion mumija

Sudeći prema rečima tima arheologa sa Brigam Jong univerziteta u američkoj državi Juta, u Egiptu je pronađena grobnica iz perioda od pre 1.500 godina koja sadrži više od milion mumija.

Istraživači su ovu grobnicu u Egiptu, nazvanu Fag el Gamous, proučavali poslednjih 30 godina, a većina mumija datira iz perioda od 1. do 7. veka nove ere, kad je Egiptom vladalo Rimsko carstvo.

„Prilično smo sigurni u to da se u ovoj grobnici nalazi više od milion mumija“, rekao je vođa projekta profesor Keri Mulestajn, na prezentaciji njihovog rada u Torontu.

Ova grobnica nije mesto na kojem su se sahranjivali članovi kraljevskih porodica, već je to bila grobnica u koju su bili sahranjivani „obični“ ljudi, često i bez kovčega.

Njihovi unutrašnji organi su retko bivali uklonjeni, zapravo je suvo okruženje bilo to koje ih je prirodno mumificiralo, objasnio je profesor Mulestajn.

I uprkos lošem društvenom statusu umrlih, istraživači su pronašli neke lepe predmete, poput posteljine, naočara i čak dečjih čizama u boji.

„Sve što su imali sahranjivano je zajedno s njima u grobnice“, rekao je Mulestajn.

Među mumijama su pronađeni i ostaci deteta, koje je bilo zamotano u platno i nosilo je ogrlicu, kao i dve narukvice na ruci.

„Postoje dokazi o tome kako su se trudili da mumificiraju tela na najbolji mogući način. Prsti na rukama i nogama, kao i jezik, u neverovatno su dobrom stanju, a zbog nakita pretpostavljamo da bi to moglo biti telo devojčice“, pojasnio je profesor Keri. Dodao je kako je dete u trenutku kad je sahranjeno moglo imati oko 18 meseci.

„Dete je sahranjeno na brižan način, vidi se da je to napravio neko ko ga je mnogo voleo i želeo da ima dostojanstvenu sahranu“, dodao je profesor.

Odakle potiču ove mumije istražitelji još uvek ne znaju i to je misterija koju nameravaju da reše.

U blizini iskopine se nalazila i manja piramida, koja je sagrađena pre više od 4.500 godina.

Priče koju ove mumije pričaju su beskrajne. Tim istraživača je u poslednjih 30 godina iskopao više od 1.000 mumija, a neka od otkrića nisu ni objavljena u javnosti.

Jedno takvo je i otkriće mumije visoke 2 metra i 13 centimetara, koja je bila previsoka da stane u kovčeg, pa su je „presavili“ i tako ubacili u grobnicu.

„To je neverovatna visina za nekog za koga znamo da se hranio izuzetno siromašno. Ipak, čak i uz zdravu ishranu, veoma je neobično da ljudi dosegnu toliku visinu“, tvrdi profesor, dodavši kako bi to moglo biti posledica nekog medicinskog stanja koje uzrokuje višak hormona rasta.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво