Читај ми!

Asteroidi bi mogli da unište čovečanstvo

Ukoliko se ne ulože veći napori u otkrivanje, praćenje i eventualno uništavanje asteroida, ta nebeska tela mogla bi da unište čovečanstvo, upozoravaju naučnici.

Lord Martin Ris, Brajan Koks, Ričard Dokins i još 100 stručnjaka sastalo se u Londonu kako bi razgovarali o najvećim pretnjama po ljudski rod. Oni su pozvali svetske vlade da ulože zajedničke napore u stvaranje sistema otkrivanja asteroida i sprečavanje onih sa velikim dimenzijama da stignu do Zemlje.

Usvojili su deklaraciju kojom se apeluje na države da preduzmu sve korake i razviju potrebne sisteme za praćenje asteroide blizu naše planete, kao i da se sledeće godine svečano obeleži 30. jun, kada je pao asteroid u Tungusku u Sibiru, kao Dan asteroida.

Prema njihovom mišljenju, proglašavanje Dana asteroida pomoglo bi podizanju svesti o opasnosti koju nebeska tela predstavljaju po čovečanstvo.

„Naši preci su bili u pravu kada su verovali da nebesa i kretanje svemirskih tela utiču na život na Zemlji. Samo ne na način na koji oni mislili. Ponekad ta nebeska tela mogu da nalete na našu planetu. Zato moramo da ih pronađemo pre nego oni nas“, rekao je Ris.

Deklaracij usu potpisali naučnici, umetnici, astronauti i poslovni ljudi iz više od 30 zemalja.

„Nasa je uradila odličan posao pronalaženjem onih najvećih objekata - onih koji bi uništili ljudsku rasu. Međutim, tih ogromnih nema mnogo i izuzetno je mala šansa da predstavljaju opasnost. Mene više brinu oni 'srednji' koji bi uništili grad i unazadili svetsku ekonomiju na nekoliko stotina godina“, ističe Ed Lu, astronaut koji je već tri puta boravio na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

Doktor Brajan Mej, astrofizičar i gitarista grupe „Kvin“, takođe podržava plan.

„Što više asznajemo o asteroidima i kakvu štetu mogu da prouzokuju, sve jasnije postaje da čovečanstvo živi na veresiju. Trenutno znamo za manje od jedan odsto svemirskih objekata koji mogu da se porede sa onim koji je udario u Sibir 1908. godine. Niko ne zna kada će sledeći veliki da udari, a samo nam je jedan potreban“, objašnjava Mej.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара