Читај ми!

Pripjat i sablasni duh prošlosti iz Černobilja

Veliki panoramski točak koji miruje, zatrovane šume, zarđali grb SSSR-a i sablasno prazne ulice su ono što je ostalo od Pripjata, koji je napušten nakon Černobiljske katastrofe.

Ako ste se zapitali kako danas izgleda grad koji je opsluživao nuklearnu elektranu u Černobilju, najbolji odgovor daće vam Deni Kuk, profesionalni dokumentarni snimatelj, koji je uz pomoć kamere namontirane na bespilotnu letelicu obišao Pripjat.

Snimci pokazuju da se, uprkos stravičnom događaju koji se desio 1986. godine, priroda nije predala i polako zauzima ono što je čovek nekada od nje oteo.

I dok su se dosad više puta pojavljivale fotografije, ovo je prvi put da je iz ove perspektive snimljen grad.

Deni je snimak nazvao „Razglednica iz Pripjata, Černobilj“ i kaže da je to jedno od najzanimljivijih i najjezivijih mesta koje je posetio dosad.

„Nuklearna katastrofa, koja se desila 1986. godine uticala je na živote mnogih ljudi. Ne mogu ni da zamislim koliko je strašno bilo hiljada ljudi koji su ovde živeli“, kaže Deni.

Uprkos ogromnoj količini radijacije iz reaktora u Černobilju (oko 400 puta više nego prilikom eksplozije bombe u Hirošimi), Pripjat se sada smatra bezbednim za boravak u kratkim vremenskim intervalima, pošto su se oslobođeni izotopi raspali dosad.

„Dok sam bio u poseti upoznao sam mnogo fascinantnih ljudi. Dok sam obilazio Pripjat mešala su mi se osećanja spokoja i velike uznemirenosti“, istakao je Deni.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи