Читај ми!

Prvi grad u Evropi koji uklanja reklame sa ulica!

Gradske vlasti u Grenoblu, na čelu sa gradonačelnikom koji se zalaže za ekologiju, odlučile su da sa ulica uklone sve reklamne panoe i da umesto njih zasade drveće, što u Evropi dosad nije viđeno.

Uprava ovog francuskog grada je juče saopštila da neće obnoviti ugovor sa reklamnom kompanijom „JC Deko“, preneli su lokalni mediji.

„Odlučili smo da oslobodimo reklama javni prostor u Grenoblu i da razvijemo prostor za javno izražavanje“, precizira se u saopštenju.

To znači da će iz javnog prostora u Grenoblu nestati svih 326 reklamnih panoa, od kojih 227 srednjeg formata, 20 stubova i 64 bilborda površine od osam kvadratnih metara, koji su do sada zauzimali ukupno 2.051 kvadratni metar javnog prostora, navodi francuski dnevnik Ekspres.

Demontiranje će trajati četiri meseca, a reklame će, za sada, biti zadržane samo na nadstrešnicama na autobuskim stanicama.

Umesto demontiranih panoa, metropola u ronsko-alpskom regionu obećava da će zasaditi „50-ak mladica do proleća“.

Počev od januara, gradske vlasti će se, takođe, sastati sa lokalnim akterima u oblasti kulture radi dogovora o najboljim lokacijama za sađenje, kako bi se ostavilo više prostora za slobodno, kulturno i gradsko oglašavanje.

Uklanjanje reklama sa gradskih ulica bilo je obećanje koje je sadašnji gradonačelnik Erik Piol, iz redova stranke Evropa-Ekologija-Zeleni (EELV), dao tokom kampanje uoči lokalnih izbora prošle godine, a ujedno je i „evropska premijera“, navode gradske vlasti.

Do sada se samo brazilski grad Sao Paulo usudio da sa svojih ulica „protera“ reklame, podseća francuski list.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво