Читај ми!

Indijci „bacili“ svoj prvi nosač aviona

Uništavanje nekadašnjeg ponosa indijske armije je počelo! „Vikrant“, 15.700 tona teški nosač aviona, već je ostao bez „nosa“, a sečenje ogromnog čeličnog plovila pretvoriće ga ovih dana u... istoriju.

Izgradila ga je Britanska kraljevska mornarica kao HMS „Herkul“ 1943. godine, a preuzela Indija 1957. godine.

Akciju je „video i doživeo“ 1971. godine, tokom indijsko-pakistanskog rata. Čak je imao i ključnu ulogu! 

Kada su „testere“ zaparale trup, i zvanično je stavljena tačka na sve pokušaje aktivista da ga sačuvaju.

Naime, INS „Vikrant“ se početkom ove godine našao na aukciji „za kasapljenje“. Firma "IB Commercials Pvt Ltd" iz Mumbaja, najboljom ponudom je obezbedila sebi ovaj posao 29. januara, a 9. aprila i zvanično kupila brod.

Međutim, firma se onda suočila sa parnicom – tužbom u kojoj se zahteva očuvanje nosača kao predmeta od javnog značaja, podnetom Višem sudu u Mumbaju.

Slučaj je prosleđen Vrhovnom sudu.

Kiran Paigankar, predsednik Komiteta „Sačuvajmo 'Vikranta'“ koji je i podneo zahtev, nazvao je ovo „tužnim danom u slavnoj morskoj istoriji Indije“.

On kaže da je žalosno što je proces koji je doveo do „Vikrantovog“ kraja ubrzala upravo indijska mornarica, koja je nekada plovilo smatrala svojim ponosom.

„Bio sam spreman da se pridružim aktivistima koji su tražili da se nosač pretvori u muzej. Ali moj zahtev da mi se vrati novac koji sam uložio u kupovinu broda – nije bio prihvaćen. A ja sam za to uzeo velike kredite“, objašnjava Abdul Karim Jaka, vlasnik firme "IB Commercials".

„Sa aktivistima sam se susretao i pre nego što je parnica pokrenuta. Sastajali smo se i pošto je tužba odbačena 14. avgusta. Video sam se i sa admiralom Raom, ali se ništa konkretno nije dogodilo. Mornarica nam je brod predala u oktobru. Dvanaestog novembra, od Vrhovnog suda smo dobili zeleno svetlo da počnemo sa sečenjem nosača aviona.“

„U 14 časova u utorak, oko 200 radnika u našem pristaništu je započelo sečenje 15.700 tona čelika“, dodao je sin vlasnika firme.

„Važno poglavlje u istoriji Indije koje se povezuje sa 'Vikrantom' sada je okončano. Uprkos svim našim naporima, nismo uspeli da sprečimo njegovo razaranje“, konstatovao je Paigankar.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара