Читај ми!

„Sojuz“ bezbedno pristao uz MKS

Ruska kapsula „Sojuz“ sa troje astronauta iz Rusije, SAD i Italije, bezbedno je doletela i spojila se sa Međunarodnom kosmičkom stanicom (MKS), saopštila je NASA.

U kosmičku laboratoriju stigli su prva žena astronaut iz Italije Samanta Kristofeti, ruski kosmonaut Anton Škaplerov i američki astronaut Teri Virts, navodi AFP.

„Nova kapsula je stigla. Potvrđeno je da se 'Sojuz' uspešno prikačio daleko iznad Tihog okeana“, objavila je NASA na svojoj televiziji.

Astronauti su stigli na MKS za nešto manje od šest sati nakon poletanja iz ruskog kosmodroma „Bajkonur“ u Kazahstanu.

Oni će ostati na MKS do maja 2015. godine i ovo je drugi put u 16-godišnjoj istoriji da će na Međunarodnoj svemirskoj stanici u dužoj misiji biti dve žene.

Jer, na svemirskoj stanici je već Ruskinja Elena Serova.

Kristoforetijeva (37) je pilot lovačkih aviona i kapetan u italijanskom ratnom vazduhoplovstvu, dok je Serova (38) raketni inženjer i nalazi se u orbiti od kraja septembra.

Troje astronauta je donelo nove zalihe hrane za astronaute koji se već nalaze na MKS. U njihovom prtljagu se nalazi i aparat za pravljenje espresa.

Tu su i 15 kutija od po 30 grama kavijara, jabuke, pomorandže, paradajz i 140 porcija smrznutog mleka u prahu i crnog čaja bez šećera, javlja TAS.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво