Читај ми!

Japanska vizija za podvodni grad

Građevinska kompanija „Šimicu“ obelodanila je plan vredan 25 milijardi dolara, kojim bi se do 2030. godine konstruisao podvodni grad za 5.000 stanovnika. Osim prostora za život, pod vodom bi bila postavljena i istraživačka stanica, postrojenje za proizvodnju energije i hrane, čime bi naselje bilo prilično samodovoljno.

Žil Vern je pisao o morskim dubinama i nebeskim visinama. Iako se on smatra za sanjara, život pod morem itekako bi mogao da postane realnost, posebno ako se uzmu u obzir nastojanja japanske kompanije „Šimicu“.

Njihov plan je da do 2030. godine naprave naselje pod morem. „Ovo je realan cilj, a ne san“, istakao je za Gardijan Hideo Imamura, portparol kompanije.

Velika podvodna struktura bila bi spiralnog oblika i sastavljena iz tri dela. Prvi segment bi se nalazio blizu površine, a činila bi ga sfera prečnika 500 metara, u kojoj bi bile smeštene bašte za uzgajanje hrane.

Drugi, srednji deo biće 15 kilometara dugačka spirala, u kojoj će se nalaziti prostor za stanovanje i poslovanje, koji će moći da primi oko 5.000 ljudi.

Na kraju spirale, na oko tri do četiri hiljade metara dubine, biće izgrađen istraživački centar i postrojenje za proizvodnju metana iz ugljen-diokida, koristeći mikroorganizme zvane metanogene.

Postoji i ideja da se proizvodi električna energija koristeći temperaturne razlike u niovima morske vode - koncept poznat kao okeanska termalna energetska konverzija.

Okeanska spirala proizvodila bi pomoću hidrauličnog pritiska desalinizovanu vodu, a oko spirale bi takođe bile organizovane riblje farme.

„Okean nudi beskonačnu količinu mogućnosti i ovaj projekat će pomoći u njihovoj realizaciji“, kažu iz japanske kompanije.

Troškovi gradnje procenjuju se na 25 milijardi dolara, a faza gradnje se očekuje da će trajati oko pet godina.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво