Читај ми!

Papa: Pretvaranje crkve u biznis je skandalozno

Svi sveštenici koji su svoje parohije pretvorili u unosan posao tako što naplaćuju za krštenja, blagoslove i venčanja zahtevaju osudu, smatra papa Franja, nazivajući praksu pretvaranja crkve u biznis „skandaloznom“.

Rimokatolički poglavar rekao je da ljudi mogu da oproste sveštenicima mnogo toga, ali nikako dve stvari: „Kada je sveštenik privržen novcu i kada svešteno lice zlostavlja vernike“.

„Ovo ne mogu da oproste. To je skandalozno!“, istakao je papa.

Naveo je deo Jevanđelja po Luki u kom Isus prevrće stolove i isteruje ljude koji su u hramu prodavali stvari, govoreći da je to sveto mesto namenjeno molitvi, a ne poslu.

Prisetio se i priče o mladom paru koji je bio deo studentske grupe koju je vodio nakon što je rukopoložen.

Kada su odlučili da se venčaju želeli su da imaju i misu uz uobičajenu ceremoniju, iz crkve su im rekli da je vreme za ceremoniju venčanja ograničeno na 20 minuta, pa je par morao da plati dva termina od 20 minuta kako bi mogla da se održi i svečanost venčanja i misa.

„Ovo je skandalozan greh. Kada crkva postane poslovno mesto koje se iznajmljuje za venčanja i kada sveštenici postanu biznismeni, običan svet je zaprepašćen. Mi smo odgovorni za to“, objasnio je pontif.

Prema njegovim rečima, prevencija ovakvog skandaloznog ponašanja je odgovornost svih ljudi, jer ukoliko neki čovek vidi da u nekoj parohiji vlada ovakav poslovni mentalitet on mora da ima hrabrosti da kritikuje sveštenika.

„Isus je imao problem sa novcem jer su spasenje i oprost besplatni. Oni su božji dar. On je došao da nam donese božju ljubav koja nas sve obuhvata i prožima“, zaključio je papa.

Rimski pontif je takođe pozvao vernike da prijave sveštenike koji žele da im naplate venčanja, krštenja, blagoslove i druge usluge.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи