Читај ми!

U Hrvatskoj najveća fabrika baklava u Evropi!

Jedna od omiljenih poslastica sa ovih prostora uskoro bi na evropske stolove mogla dolaziti iz Hrvatske. U britanskoj firmi "New Bakery" kažu da su našli savršenu „formulu“ koja će se svideti svakom Evropljaninu.

Kod Velike Grocke, u blizini Zagreba u četvrtak je otvorena najveća fabrika baklava u Evropi, investicija vredna pola miliona evra.

Fabrika za početak zapošljava 12 radnika, a već u prvoj godini očekuje se prihod od dva miliona evra, prenosi Al Džazira.

Plan je da se u sledećih godinu do dve prihod udvostruči, a sa time bi moglo ići i širenje kapaciteta i povećanje broja radnika na nekoliko desetina narednih godina.

Čak 95 posto proizvodnje biće plasirano na evropsko tržište, prvenstveno u Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, a ambicija je dalje širenje i na svetsko tržište kako bi postala najveća svetska fabrika baklava.

Fabrika je otvorena u Hrvatskoj, iako su opcije bile proizvodnja u Rumuniji ili Bugarskoj.

Kako je za Al Džaziru rekao jedan od osnivača firme, Konstantin Azar, nakon analiza zaključili su da je Hrvatska idealno mesto za pokretanje biznisa, iako su se i oni, kao i mnogi investitori, susreli s teškoćama.

„Birokratija je bila problem, na prvom mestu. Ali mislim da postaje ipak sve lakše i lakše. Pre pristupanja EU bilo je mnogo više teškoća jer je bila drugačija zakonska regulativa koju nismo poznavali i nismo znali kako da prolazimo kroz nju“, objašnjava Azar.

A za proizvod, kaže, ima mesta, jer se njihova baklava razlikuje od onih koje se obično nude.

Mesecima su sprovodili istraživanja tržišta i eksperimentisali sa ukusima, pa su pronašli „formulu“ za koju smatraju da će se svideti svakom Evropljaninu koji, naravno, voli takvu vrstu kolača.

„Imamo proizvod savršen za svakoga, bilo da ste Englez, Nemac ili Hrvat, sviđa će vam se. To je suvlja baklava nego što je uobičajeno“, objašnjava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво