Rešena misterija Amelije Erhart?

Komad aluminijuma koji je pronađen pre 23 godine je najverovatnije deo nestalog aviona Amelije Erhart, navode stručnjaci iz Međunarodne grupe za pornalaženje istorijskih aviona.

Stručnjaci iz Međunarodne grupe za pronalaženje istorijskih aviona (TIGHAR) smatraju da komad aluminijuma pronađen na udaljenom pacifičkom ostrvu Nikumaroro može biti samo od aviona Amelije Erhart koja je nestala 1937. godine.

Izvršni direktor „TIGXARA“ - Rik Gilespi rekao je da su dimenzije, proporcije, materijali delova svakog aviona karakteristični, kao što je otisak prsta jedinstven kod svakog pojedinca. „Tako ovaj delić odgovara Amelijinom - 'Lokid Model 10 Elektra', koji je trenutno u procesu rekonstrukcije.“

Stručnjaci su priložili i fotografiju, koja pokazuje gde se aluminijumski komad uklapa u avion.

„Ovo je prvi put da artefakt pronađen na Nikumaroro ostvru ima direktnu vezu sa Amelijom Erhart“, rekao je Gilespi.

To može ukazivati i da su Erhart i Fred Nunan, njen navigator, preminuli na ovom ostrvu u oblasti južnog Pacifika.

„Mnogi prelomi, razderotine i udubljenja pronađena na ovom pohabanom deliću aluminijuma mogu biti važni tragovi o sudbini 'Elektre'“, dodao je Rik Gilespi.

Stajni trap ovog aviona je možda završio u vodi oko ostrva Nikumaroro, što se može zaključiti po arhivskim fotografijama iz 1937. godine koje prikazuju kako nešto pluta po vodi.

Stručnjaci iz „TIGHAR“-a planiraju putovanje na Nikumaroro u junu naredne godine, da vide da li više informacija može biti otkriveno na licu mesta.

Gillespi je takođe rekao da oni „traže delimično finansiranje, od strane pojedinca, koje bi napravilo značajan doprinos, u zamenu za mesto u timu ekspedicije.“

Erhartova, prva žena pilot koja je preletela Atlanski okean, krenula je u julu 1937. na put oko sveta, ali se njen avion srušio u oblasti južnog Pacifika. Proglašena je mrtvom u januaru 1939. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи