Читај ми!

Evropa ne dozvoljava da šetamo goli

Evropski sud za ljudska prava odbacio je tužbu pobornika „nevinosti ljudskog tela“ – britanskog građanina koji je tražio da mu bude priznato pravo da se šeta nag pod bilo kojim okolnostima.

Stiven Piter Gou, kome je britanska štampa nadenula nadimak „Goli šetač“ nakon odluke da prepešači zemlju u „Adamovom odelu“, osuđen je nekoliko puta u Škotskoj zbog remećenja javnog reda i mira i uvrede sudija pred kojima se redovno pojavljivao „ko od majke rođen“.

Ovaj pobornik „nevinosti ljudskog tela“ proveo je ukupno sedam godina u britanskim zatvorima, najčešće u samici kako ne bi remetio ostale zatvorenike.

Sud u Strazburu, kojem se obratio zbog kršenja prava na slobodu izražavanja i prava na privatnost, smatra da su izrečene kazne bile „neosporno prestroge“, ali ističe i „njegovu ličnu odgovornost“.

Zahtevajući od drugih da budu tolerantni prema njemu, Gou je bio dužan da i sam pokaže trpeljivost i razumevanje za mišljenje sugrađana, navodi se u sudskom obrazloženju.

„Njegovo ponašanje je suprotno dobrom vaspitanju koje je na snazi u svim modernim demokratskim društvima“, zaključio je sud u Strazburu.

Što se poštovanja prava na privatnost tiče, ono ne dozvoljava pojedincima da rade sve i svašta u javnosti, istakle su evropske sudije, ističući da je potrebno pokazati „minimum ozbiljnosti“.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво