Читај ми!

Severnokorejska zimska idila bez snega i gostiju

Kim Džong Un je izgradio luksuzno skijalište koje, kako se nada, treba da privuče oko 5.000 posetilaca dnevno. Iako izgleda sjajno, u odmaralištu nema ni gostiju ni snega.

Prilikom svoje četvrte posete Severnoj Koreji, fotograf Aram Pan iz Singapura posetio je i Kim Džong Unov trenutno najdraži projekat – Masikrdžong, luksuzno skijalište na vrhu planine Taehva.

Ovo odmaralište je sagrađeno za samo 10 meseci, prostire se na 1.400 hektara, a u okviru kompleksa nalaze se restorani, bazeni, saune, teretana, frizerski salon, diskoteka i prodavnice.

Skijalište je sagrađeno zbog stranih turista – očekuje se da će ih od 2016. biti od 200.000 do milion godišnje. Inače, to je jedino skijalište u celoj komunističkoj zemlji.

Međutim, tokom svoje oktobarske posete Aram je video samo jednog turistu.

Iako su turisti i zvanični režimski fotografi ranije fotografisali odmaralište, gospodin Pan je dobio ekskluzivan pristup svim delovima skijališta – osim dve oblasti koje su i dalje u izgradnji.

„Imao sam priliku da napravim kolekciju fotografija celog objekta. Jedina stvar koju mi nisu dozvolili da slikam je nova pista za sletanje helikoptera i najnoviji ski-lift sistem, koji su u izgradnji“, objasnio je fotograf.

Krajem prošle godine i sam Kim Džong Un je fotografisan u snežnom okruženju tokom svoje posete Masikrdžongu i tom prilikom je izjavio da je sve bilo „besprekorno“.

Vojska je odigrala vodeću ulogu u projektu, pošto su vojnici Korejske narodne armije pomogli da se odmaralište izgradi.

Da bi odmaralište izgledalo savršeno, koristi se stotine topova za veštački sneg iz Švedske, ali i italijanske mašine za utabavanje snega.

Ali u avgustu je blokiran 8,5 miliona dolara vredan ugovor sa švajcarskim proizvođačem ski-liftova, zbog zakona Ujedinjenih nacija koji zabranjuje izvoz u Severnu Koreju. Zato su liftovi ipak kupljeni u susednoj Kini.