Читај ми!

Tutankamon, istina iza zlatne maske

Virtuelna autopsija sastavljena od preko 2.000 kompjuterskih analiza otkrila je novosti u izgledu faraona koji je umro u kasnim tinejdžerskim godinama.

Tutankamonova zlatna posmrtna maska oslikava veličanstvenu lepotu i kraljevsku moć. Međutim, nakon brojnih analaiza, naučnici su došli do drugačijih rezultata.

Rezultati „virtuelne autopsije“ pokazuju da je Tutankamon sa izbačenim prednjim zubima, krivim stopalom i ženskim kukovima, bio daleko od privlačnog. I umesto da bude razigrani dečak, zainteresovan za trke kočijama, faraon je morao da se pri kretanju oslanja na svoj štap, tokom svoje vladavine u 14. veku pre nove ere.

Istovremeno vršene su i genetičke analize Tutankamonove porodice, koje su potvdrile dokaze da su njegovi roditelji bili brat i sestra. Naučnici veruju da upravo to bio razlog njegovih fizičkih nedostataka, izazvanih hormonskim disbalansom. Takođe, ova porodična istorija bi mogla biti razlog njegove prerane smrti.

Po mnogim verovanjima, faraon je poginuo u nesreći koja se dogodila tokom trke kočija, pošto su brojne frakture navodno nađene na njegovoj lobanji i skeletu.

Međutim, najnovije analize pokazuju da je imao samo jedan prelom pre smrti i da mu njegovo krivo stopalo nije dozvoljavalo da učestvuje u trkama kočija, što dovodi naučnike do novog zaključka: da je vladar umro od nasleđene porodične bolesti.

Otkrića su prikazana u Bi-Bi-Si dokumentarcu Tutankamon: Istina je otkrivena. Albert Cink sa Instituta za mumije u Italiji, otkrio je istinu o vladarovim roditeljima, proučavajući DNK faraonske porodice.

Ustanovljeno je da je Tutankamon rođen nakon što je njegov otac Akhenaten (jeretički kralj) imao odnos sa svojom sestrom. Incest nije bio osuđivan od strane drevnih Egipćana - oni nisu znali ništa o zdravstvenim komplikacijima koje bi mogao da izazove.

Dokazi o Tutankamonovim fizičkim nedostacima potvrđena su i zbog 130 korišćenih štapova za šetanje pronađenih u njegovoj grobnici.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи